Gladharige foxterriër Informatie en karaktertrekken

 

De gladharige foxterriër past het best binnen een gezin met een actieve levensstijl. Het is een vriendelijke, energieke en extraverte hond die uitstekend omgaat met kinderen omdat hij nooit moe wordt van spelen.

 

De gladharige foxterriër in een oogopslag
De gladharige foxterriër

De gladharige foxterriër is uitstekend in het uitvoeren van trucjes en laat zijn kunstjes graag zien in optredens van groepen en circussen over de hele wereld.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 7,5-8,5 kg
Teef: 6,5-7,5 kg

Schouderhoogte:

Reu: 38 cm

Teef: 35,5 cm

Kenmerken:

Lange schedel (lang gezicht)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 10-13 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Sterk Sociaal/behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Vossen afschrikken

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Plat
Kleuren: Hoofdzakelijk wit
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Terriër
UKC-classificering: Terriër
Prevalentie: Gemiddeld

De gladharige foxterriër is altijd levendig en actief.

Het lichaam van dit ras is compact en gespierd, gebouwd voor snelheid en behendigheid. De hond heeft een kort lichaam maar een lang gestroomlijnd gezicht met oren die naar voren vouwen in de richting van de wangen. Deze honden zijn 33 tot 38 cm groot en wegen zeven tot acht kilogram.

De vacht van een gladharige foxterriër is kort, plat tegen het lichaam en dicht. Meestal bedekt het haar ook de buik en de binnenkant van de dijen. De kleur van de vacht is overwegend wit met aftekeningen van zwart en geelbruin.

Persoonlijkheid:

Passend bij zijn sterke jachtinstinct heeft de gladharige foxterriër een scherp reukvermogen, een goed zicht en een opmerkelijk uithoudingsvermogen om de klus te klaren. Die gedrevenheid uit zich ook in het dagelijks leven, of het nu gaat om een spelletje apporteren of graven in de tuin. De gladharige foxterriër is eenvoudig te trainen, maar hij heeft een sterke hand nodig om zijn jachtlust onder controle te houden. Dit ras is het gelukkigst als het actief is het meest geschikt voor een gezin dat veel onderweg is.

Als metgezel is de gladharige foxterriër aanhankelijk en beschermend. Hij is een goede waakhond die echt van zich laat horen.

Samenleven:

Deze hond is perfect voor iedereen die er graag met zijn huisdier opuit trekt en een actieve levensstijl heeft. De gladharige foxterriër is vriendelijk, energiek en extravert. Deze honden zijn prachtige metgezellen voor kinderen en worden nooit moe van allerlei spelletjes.

De vacht van de gladharige foxterriër is gemakkelijk netjes te houden. Een dagelijkse borstelbeurt houdt hem schoon en voorkomt overmatig verharen in huis. Dagelijkse lichaamsbeweging houdt dit ras fit.

Geschiedenis:

Gladharige foxterriërs doken in de 18e eeuw op in Engeland. Tot 1860 werd elke hond die snel, behendig en klein genoeg was om een vos uit zijn hol te schrikken een foxterriër genoemd. Voor de jager maakt het soort terriër niet veel uit, zolang hij zijn werk maar deed. Tijdens de jacht werd de hond vaak gedragen in een zak die over de schouder van de "terriërman" werd geslingerd.

Op andere momenten volgde de terriër de andere jachthonden. Als de vos de grond in ging, kreeg de terriër de taak om het gat in te gaan en de vos eruit te jagen. Behalve voor de jacht op vossen werd deze terriër ook met succes gebruikt voor het jagen op en apporteren van vogels en het opsporen van herten.

De gladharige foxterriër is een van de meest universeel erkende rasechte rassen. Hoewel de foxterriër eigenlijk een jachthond is, wordt hij vaker gezien als huisdier en showhond.
Het ras is ook uitstekend in het uitvoeren van trucjes en laat zijn kunstjes graag zien in optredens van groepen en circussen over de hele wereld. Een van de beroemdste afbeeldingen van het ras is het schilderij "His Master's Voice" van Francis Barraud, waarop een zwart-witte terriër te zien is die in de hoorn van een fonograaf gluurt. De rechten op dit schilderij werden eerst gekocht door de Victor Talking Machine Company en vervolgens in 1929 door RCA.

 

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.