Schotse terriër informatie en karaktertrekken

De vinnige, zelfstandige en soms enthousiaste Schotse terriër heeft gematigde lichaamsbeweging nodig en doet het goed in de stad of op het platteland. Als volwassen hond kunnen ze humeurig gedrag vertonen.

De Schotse terriër in een oogopslag
De Schotse terriër

Deze hond werd bekend bij de Amerikanen om dat Fala, de hond van president Franklin Roosevelt, een Schotse terriër was.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 8,5-10 kg
Teef: 8-9,5 kg

Schouderhoogte:

Reu: 25 cm

Teef: 25 cm

Kenmerken:

Korte gebogen poten, opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 11-13 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Sterk Sociaal/behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Jacht op ongedierte

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht, harde vacht, steil
Kleuren: Zwart met of zonder wit, tarwekleur, gestroomd
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Terriër
UKC-classificering: Terriër
Prevalentie: Gewoon

Schotse terriërs zijn ongeveer 25 cm groot en wegen acht tot tien kilogram.

Ze hebben een opvallende baard die de snuit accentueert, lange wenkbrauwen en een pezige buitenvacht die als een lange rok over de grond glijdt als hij niet wordt getrimd. De vacht, die weinig verhaart, biedt ook een uitstekende bescherming bij slecht weer. De kleur is gestroomd, zwart, grijs of tarwe.

De oren van de Schotse terriër zijn dun en staan rechtop. De rug is kort, vlak en gespierd en de staart is hoog aangezet. Schotse terriërs hebben een goede levensverwachting van ongeveer 12 tot 15 jaar.

Persoonlijkheid:

Schotse terriërs worden vaak beschreven als een grote hond in een klein hondenlichaam. Ze zijn vinnig, zelfstandig en soms enthousiast. Als volwassen hond kunnen ze humeurig gedrag vertonen. Sommige Schotse terriërs hechten zich slechts aan één persoon. Ze kunnen agressief zijn met andere huisdieren en koppig gedrag vertonen in hun training.

In een onderzoek scoorden Schotse terriërs hoog in het snauwen naar kinderen. Het ras is misschien dan ook geen goede keuze voor gezinnen met heel kleine kinderen. De honden kunnen echter goed overweg met oudere kinderen als ze respectvol worden behandeld.

In tegenstelling tot sommige andere honden vragen ze niet veel aandacht van hun baasjes. Het zijn uitstekende huisdieren voor mensen die hun soms ondeugende persoonlijkheid wel leuk vinden en voorzichtig en streng met hen kunnen omgaan.

Samenleven:

Als de kroezelige vacht van de Schotse terriër lang gehouden wordt, moet u hem wekelijks twee of drie keer borstelen. De vacht kan wel getrimd worden. Trimmen door een professionele hondentrimmer wordt aangeraden om het haar op het hoofd en rond de staart in toom te houden.

Schotse terriërs hebben matige hoeveelheden beweging nodig en doen het goed in de stad of op het platteland. Dagelijkse wandelingen of ravotten in een omheinde achtertuin zijn voldoende.

Schotse terriërs zijn natuurlijke gravers omdat ze gefokt werden voor het achtervolgen van kleine dieren die in ondergrondse holen leven. Let er dus goed op dat ze zich niet uit een omheinde tuin graven. Het is ook aangewezen om ze buiten een omheind gebied niet los te laten lopen.

Geschiedenis:

Schotse terriërs, informeel en liefkozend ook "Scotties" genoemd, komen oorspronkelijk uit Aberdeen, Schotland. Aanvankelijk heette het ras de Aberdeen terriër. Deze honden werden gefokt om op vossen, dassen, konijnen en andere kleine dieren in holen te jagen.

Het ras dateert uit de jaren 1700, maar de ontwikkeling van "Scotties" tot het ras dat we nu kennen kwam pas eind 1800. De eerste Scottish Terrier Club werd pas in 1882 in Schotland opgericht.

Schotse terriërs werden in 1883 in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Ze werden in de volgende eeuw populairder bij de Amerikanen omdat Fala, de hond van Franklin Roosevelt, een Schotse terriër was.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.