Riesenschnauzer-hondenras informatie en karaktertrekken

De zeer intelligente en trouwe riesenschnauzer heeft een uitgebreide training om in een gezin te passen. Zijn intelligentie kan een zegen of een vloek zijn.

Riesenschnauzer in een oogopslag
De riesenschnauzer

De riesenschnauzer werd tijdens de beide wereldoorlogen gebruikt om te wakken, in loopgraven en als boodschapper.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 32-40 kg
Teef: 30-38 kg

Schouderhoogte:

Reu: 68 cm

Teef: 63 dm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Hoeden, beschermen

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Harde vacht, steil
Kleuren: Zwart, zout en peper
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Werk
UKC-classificering: Herdershond
Prevalentie: Gemiddeld

De riesenschnauzer straalt kracht en vastberadenheid uit. De grootte van deze hond kan nogal intimiderend zijn. Teefjes zijn tussen 58 en 63 cm groot en reuen tussen 63 en 68 cm. Het ras weegt tussen 30 en 40 kg.

De kleuren van een riesenschnauzer kunnen effen zwart of peper en zout zijn. Elke vachtkleur heeft een donker gezichtsmasker om de uitdrukking te benadrukken. De kleur van het masker past bij de kleur van de vacht van het lichaam. De wenkbrauwen, snorharen, wangen, keel, borst, poten en onderkant van de staart zijn lichter van kleur.

Persoonlijkheid:

Bedachtzaam, waakzaam, moedig, gemakkelijk te trainen, zeer trouw aan het gezin, speels, beminnelijk in rust en dominant in actie ... Dat zijn de eigenschappen van de riesenschnauzer. Zijn goede en betrouwbare karakter, robuuste bouw en dichte weerbestendige kroezelige vacht maken de riesenschnauzer tot een van de nuttigste en duurzaamste werkrassen.

De riesenschnauzer is een krachtige hond die veel beweging nodig heeft. Deze hond heeft behoefte aan wandelingen, speeltijd en vergezelt je graag tijdens het joggen. Als je een riesenschnauzer niet genoeg beweging geeft, verzint hij zijn eigen spelletjes. Door het huis rennen met speelgoed, de kinderen achtervolgen, in de weg lopen en eigenlijk gewoon vervelend doen, zijn de manieren waarop deze hond zijn verveling en onrust zal tonen.

Wanneer je een schnauzerpup in de tuin laat bewegen, kan je tuin weleens volledig opnieuw aangelegd worden, vol ontwortelde struiken en gapende gaten in je eens zo groene gazon. Riesenschnauzerpups lopen over van energie.

Het zijn ook beschermhonden en ze zijn vrij territoriaal. Ze voelen instinctief aan dat het hun taak is om hun gezin te beschermen. Sommige zullen hun argwaan tonen door te grommen en te blaffen.

Samenleven:

Vroege socialisatie en uitgebreide training zijn nodig om je riesenschnauzer op te voeden tot een hond waar je trots op zal zijn. Zijn hoge intelligentie kan een zegen of een vloek zijn. Hoewel je riesenschnauzer snel leert, zal hij zijn intelligentie ook gebruiken om slimme manieren te bedenken om je bevelen niet op te volgen. Een riesenschnauzer kan vaak selectief zijn in wie bevelen geeft en alleen diegene gehoorzamen die hij als het dominante gezinslid beschouwt.

Je moet bereid zijn om tijd te besteden aan het verwijderen van dode haren, het knippen, trimmen of bijwerken van de vacht of om de diensten van een professionele trimmer te gebruiken. Riesenschnauzers verharen. Borstelen, wassen en verzorgen zijn noodzakelijk voor de algehele gezondheid van de hond.

Geschiedenis:

De grootste en krachtigste van de Duitse schnauzers, de riesenschnauzer, werd ontwikkeld door de standaard schnauzer groter te maken. Alle schnauzers zijn ontstaan in de aangrenzende koninkrijken Beieren en Wurtemmburg. De mensen in deze landbouwgebieden gebruikten honden om hun vee naar de markt te drijven, en de riesenschnauzer, werd hier ontwikkeld als veehond.

De standaardschnauzers werden gekruist met de ruwharige herdershonden en later met de zwarte Duitse doggen. De riesenschnauzer is mogelijk ook nauw verwant aan de bouvier des Flandres. Vele jaren lang werd de riesenschnauzer de Munchener genoemd en was hij vooral bekend als vee- en drijfhond.

Toen honden niet langer werden gebruikt om vee te drijven, werd de riesenschnauzer gebruikt als beschermhond voor slagers, veeteeltbedrijven en brouwers. De riesenschnauzer was een uitstekende beschermer.

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog begon de riesenschnauzer te trainen voor politiewerk op de scholen in Berlijn en in andere grote steden. In 1925 werd deze hond vanwege zijn capaciteiten geclassificeerd als gebruikshond. Bewaking en politiewerk zijn sindsdien de belangrijkste taken van de riesenschnauzer. De riesenschnauzer werd tijdens de beide wereldoorlogen gebruikt om te wakken, in loopgraven en als boodschapper. Het gebruik van het ras in de Tweede Wereldoorlog heeft de aantallen sterk verminderd, vooral de peper-en-zout-variant.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

  • Duitse Herder

    Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
  • Dwergschnauzer

    Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
  • Afghaanse Windhond

    Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
  • Witte West Highland Terriër

    Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
  • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

    Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
  • Engelse Pointer

    Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

  • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
  • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
  • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
  • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
  • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
  • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.