Engelse foxhound Informatie en karaktertrekken

Als actieve, atletische en energieke hond heeft de Engelse foxhound veel beweging nodig om zich goed te voelen en is hij het meest geschikt voor het platteland.

Engelse foxhound in een oogopslag
De Engelse foxhound

De Engelse foxhound werd gefokt om in een grote hondenroedel te werken. De hond is dus het gelukkigst als hij tussen andere honden kan vertoeven.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 25-34 kg
Teef: 25-34 kg

Schouderhoogte:

Reu: 56-64 cm

Teef: 53-61 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

vossen najagen

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Plat
Kleuren: Zwart, geelbruin en wit in elke combinatie (jachthondkleuren), wit met geel of geelbruin
Neiging tot verharen: Gemiddeld
Hypoallergeen: Ja
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Sporten
UKC-classificering: Speurhond
Prevalentie: Gemiddeld

De Engelse foxhound is een stevigere hond dan zijn Amerikaanse neef. Reuen zijn tussen 56 en 64 cm groot en teefjes zijn over het algemeen een drietal centimeter korter. Het gewicht ligt tussen 25 en 342 kg.
De vacht is kort, dicht, hard en glanzend. Kleuren zijn zwart, geelbruin en wit (jachthondkleuren) of een combinatie van die drie. Geel of geelbruin, gecombineerd met wit, kan ook voorkomen.

De oren hangen naar beneden en liggen plat tegen het hoofd. De ogen zijn bruin. De staart is lang en wordt recht boven het lichaam gehouden. De voorpoten zijn meestal kaarsrecht en de achterhand is erg sterk zodat de hond snel lange afstanden kan afleggen.

De gemiddelde levensduur van de Engelse foxhound is 10-12 jaar.

Persoonlijkheid:

De Engelse foxhound is vriendelijk tegen mensen en gaat goed om met kinderen. Hij vindt het echter nog leuker om in het gezelschap van andere honden te vertoeven, en zeker als hij dan buiten kan rondrennen. Dit is een actieve, atletische en energieke hond die het gelukkigst is op het platteland met veel ruimte om te rennen. De Engelse foxhound is niet geschikt om op een appartement te houden.

Deze hond heeft een enorm uithoudingsvermogen. Hij kan vele uren door de natuur draven zonder te stoppen. Zijn passie voor de jacht en het zoeken naar de bron van een interessante geur kunnen hem aanzetten om te gaan zwerven. Engelse foxhounds die gefokt zijn om op het terrein te werken zijn over het algemeen geen goede huisdieren. Ze zijn namelijk te actief en hebben een te hoog jachtinstinct om genoegen te nemen met een dutje bij de haard. Showhonden zijn betere huisdieren als ze voldoende lichamelijke en geestelijke beweging krijgen.

Samenleven:

De Engelse foxhound is wellicht de belichaming in een hond van het klassieke nummer "Born to Run" van rockster Bruce Springsteen. Hij heeft namelijk veel beweging nodig om zich goed te voelen. Omdat de kans groot is dat hij na een interessante geur er vandoor gaat, moet de hond bewegen in een veilige, afgesloten plek of aan de lijn.

De Engelse foxhound is gefokt om te werken in een grote hondenroedel. Hij is dan ook het gelukkigst als hij bij andere honden is. Dankzij ditzelfde roedelinstinct kan de hond zich echter ook snel binden aan een groep mensen.

De Engelse foxhound laat best wel van zich horen en blaft regelmatig. Hoewel hij de andere leden van zijn roedel zal waarschuwen voor de aanwezigheid van vreemden, zal hij snel zwijgen als hem dat wordt gezegd.

Training en socialisatie zijn belangrijk voor de Engelse foxhound, vooral als hij zijn jachtinstinct niet kan volgen. Door de hond aan zoveel mogelijk mensen, plaatsen en nieuwe situaties bloot te stellen en hem te leren bepaalde gedragingen op commando uit te voeren, krijgt de hond de mentale stimulatie waar hij naar hunkert.

De korte vacht van de Engelse foxhound heeft niet veel verzorging nodig. Regelmatig borstelen en af en toe wassen is voldoende.

Geschiedenis:

De Engelse foxhound werd speciaal ontwikkeld om in roedels te lopen en op vossen te jagen. Dit is het ras dat nog steeds wordt gebruikt bij de traditionele Engelse vossenjacht, waarbij jagers te paard de hond begeleiden bij de jacht op de rode vos. Tot de voorouders van de hond behoren de bloedhond, de greyhound, de bulldog en de foxterriër.

Sommige historici beweren dat de Engelse foxhound voor het eerst voorkwam in de 13e eeuw. De British Master of Foxhounds Association houdt sinds ongeveer 1800 gedetailleerde fokgegevens bij.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.