Chinook-hondenras informatie en karaktertrekken

 

Chinooks zijn intelligente en trouwe honden die niet veel activiteit nodig hebben. Ze passen zich goed aan het gezinsleven aan en blijven het liefst bij hun "roedel" op uitstapjes zoals wandelen of kamperen.

 

De Chinook in een oogopslag
De Chinook

De Chinook is een van de weinige Amerikaanse hondenrassen. Het werd ontwikkeld door ontdekkingsreiziger Arthur T. Walden na zijn goldrush in Alaska.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 29-36 kg
Teef: 25-30 kg

Schouderhoogte:

Reu: 63 cm

Teef: 61 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 13-14 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Sledes trekken

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Steil
Kleuren: Geelbruin
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

UKC-classificering: Noordelijke rassen
Prevalentie: Zeldzaam

De Chinook is een zeldzaam ras en kan daarom erg in grootte verschillen. De hond is gemiddeld 58 tot 63 cm groot en weegt tussen 27 en 36 kilogram.

De Chinook is een geelbruine hond met tinten van rood tot zilver of reebruin. De vacht is halflang en dicht en goed geschikt voor een noordelijk klimaat. In een warm klimaat verhaart de vacht echter en is ze veel dunner.

Persoonlijkheid:

Chinooks zijn stevige, intelligente en trouwe honden die gefokt worden om uitstekende atleten te zijn. De honden gedijen goed in een "roedel" en zijn niet echt geschikt voor een huis waar ze lange tijd alleen zijn. Een andere hond in het gezin kan helpen, maar Chinooks moeten langzaam aan andere huisdieren worden voorgesteld. Door hun intelligentie zijn ze gemakkelijk te trainen en door hun niet-agressieve aard zijn het geweldige honden om gehandicapten te helpen.

De Chinook blaft wel naar vreemden, maar gaat niet verder dan het geven van een waarschuwing. Dit ras is een goede waakhond, maar is niet bedoeld om te beschermen.

Samenleven:

Chinooks passen zich goed aan het gezinsleven aan en blijven het liefst bij hun "roedel" op uitstapjes zoals wandelen of kamperen. Ze worden niet graag alleen gelaten! Lange perioden zonder hun gezin kunnen leiden tot destructief gedrag. Ook kunnen ze, als ze buiten worden gelaten, proberen om onder een hek door te graven. Hoewel het werkhonden zijn, hebben Chinooks weinig activiteit nodig. Ze gaan graag mee op lange wandelingen of trektochten, maar ze zijn net zo tevreden met een dutje op de bank.

Geschiedenis:

De Chinook is een van de weinige Amerikaanse hondenrassen. Het ras werd ontwikkeld in New Hampshire door ontdekkingsreiziger en schrijver Arthur T. Walden. Na zijn goldrush in Alaska wilde hij een sledehond met enorme kracht, uithoudingsvermogen en snelheid creëren. Hij fokte een soort mastiff met een noordelijke husky. Uit het nest kwamen drie geelbruin gekleurde puppy's, met name Rikki, Tikki en Tavi, genoemd naar Kiplings literaire personages. Rikki was de pup met alle eigenschappen die Walden had gewild. Hij kreeg de naam "Chinook", naar een geliefde leidende hond die hij in Alaska had achtergelaten.

Chinook was groot, intelligent en een uitstekende leidende hond voor Walden en zijn team sledehonden. Chinook werd gefokt met Duitse en Belgische herdershonden, tot het ras dat we vandaag kennen als de Chinook. Het ras wordt erkend door de United Kennel Club.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.