Het Italiaanse windhond-hondenras informatie en karaktertrekken

 

De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid.

 

De Italiaanse windhond in één oogopslag
Het Italiaanse windhond hondenras

Italiaanse windhonden zijn gevoelig voor tandziekten. Tandenpoetsen en aanvulling met hard, mild schurend voedsel en kauwspeeltjes bevordert een gezond gebit.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 3-6 kg
Teef: 3-6 kg

Schouderhoogte:

Reu: 35,5 cm

Teef: 35,5 cm

Kenmerken:

Lange schedel (lang gezicht)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-15 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Gezelschapshondje

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Plat
Kleuren: Elke kleur behalve gestreept en gevlekt of black and tan
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Kleine hond
UKC-classificering: Windhonden en paria's
Prevalentie: Gewoon

De Italiaanse windhond is een miniwindhondje met een opperste elegantie en gratie. De schofthoogte is 33 tot 38 centimeter, en het gewicht bedraagt 3-6 kg. Het slanke, gespierde lichaam, geaccentueerd door de gebogen rug, diepe borst en magere, goed gespierde benen, zorgt voor een pezig silhouet. De slanke staart loopt taps toe tot een gebogen punt die laag wordt gedragen. Het hoofd is lang en smal, de snuit fijn en de oren buigzaam en fijn.

De Italiaanse windhond heeft een soepele huid, en de korte vacht is glanzend voor het oog en fluweelachtig om aan te raken. Verschillende vachtkleuren en markeringspatronen komen voor bij het ras, hoewel blauw en grijs overheersen.

Persoonlijkheid:

Italiaanse windhonden zijn lieve, zachte, welwillende honden die behoeftig kunnen zijn in hun verlangen naar genegenheid. Zonder aandacht kunnen ze verlegen, hyper of beide worden. Honden die samen met één persoon of één gezin wonen, kunnen een afstandelijke houding aannemen ten opzichte van vreemden. Hoewel ze over het algemeen compatibel zijn met kinderen, hebben Italiaanse windhonden de neiging wilde spelletjes van kinderen te mijden.

Ze kunnen het doorgaans goed vinden met katten en andere honden van vergelijkbare grootte. Hoewel ze klein zijn, blaffen Italiaanse windhonden eerder dan dat ze keffen, en ze zullen dit makkelijk doen om hun baas te waarschuwen voor naderende vreemden.

Samenleven:

De Italiaanse windhond is zonder twijfel een hond voor thuis. Ze snakken naar warmte en verzetten zich soms tegen naar buiten gaan bij koud of nat weer. Bij guur weer moeten baasjes hun Italiaanse windhonden een trui of jas aantrekken.

Hoewel ze weinig beweging nodig hebben, moeten Italiaanse windhonden een paar keer per dag aan de leiband worden uitgelaten. Een Italiaanse windhond zindelijk maken kan een uitdaging zijn, omdat sommige honden koppig zijn. Hondenluiken en zindelijkheidstraining op kranten vergemakkelijken het zindelijk worden van het ras.

De Italiaanse windhond verhaart, maar het haar is zo kort en fijn dat het nauwelijks opvalt. Deze honden zijn gevoelig voor tandziekten, en tandenpoetsen en aanvulling met hard, mild schurend voedsel en kauwspeeltjes bevordert een gezond gebit bij het ras. Hun teennagels moeten regelmatig worden geknipt om overgroei te voorkomen.

Geschiedenis:

De Italiaanse windhond, de kleinste van de windhondenrassen, zou meer dan 2000 jaar geleden zijn ontstaan in de landen rond de Middellandse Zee die nu gekend zijn als Griekenland en Turkije. De afbeelding van miniatuurwindhonden in de vroege decoratieve kunst van deze regio en de archeologische vondsten van kleine windhondenskeletten vormen een bewijs van zijn oorsprong.

Hoewel er controverse bestaat over het oorspronkelijke doel van deze kleine hond — jager op klein wild of gezelschapsdier — had de Italiaanse windhond waarschijnlijk een dubbele rol. Tegen de middeleeuwen was het ras verspreid over heel Zuid-Europa. De Italiaanse windhond werd geprezen om zijn schoonheid, kleine formaat en lief karakter en ontleende zijn naam aan de Italianen, bij wie hij een favoriet ras was in de 16de eeuw. Gegeerd door Europese koningshuizen, waaronder de gemalin van Engeland James I, Anne van Denemarken en Katharina de Grote van Rusland, werd de Italiaanse windhond vaak afgebeeld in de renaissanceschilderijen van kunstenaars zoals Giotto, Carpaccio en Memling.

In 1886 werd de eerste Italiaanse windhond geregistreerd bij de Amerikaanse Kennel Club. Het ras kwam tot ongeveer 20 jaar geleden echter zelden voor in de VS. Tegenwoordig hebben veel gezinnen plezier aan een Italiaanse windhond vanwege hun aanhankelijke karakter, hun aanpassingsvermogen aan de meeste leefsituaties en hun eenvoudige verzorging.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Cavalier King Charles Spaniel Dog Breed Facts | Hill's Pet

  Ideal for family or "empty nesters," the Cavalier King Charles spaniel is affectionate, and intelligent with endearing devotion. The spaniel is superb with children and a pleasurable companion.