Vizsla hondenras informatie en karaktertrekken

 

Vizsla's zijn vriendelijke en intelligente honden en vereisen een hoge mate fysieke activiteit en veel interactie met mensen. Ze kunnen last hebben van verlatingsangst en angst voor harde geluiden zoals onweer.

 

De Vizsla in een oogopslag
Het Vizsla hondenras

De Vizsla was bijna uitgestorven na de Eerste Wereldoorlog, maar werd behouden door Vizsla-liefhebbers.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 23 kg.
Teef: 20 kg.

Schouderhoogte:

Reu: 58 cm

Teef: 56 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 10-14 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Staan en slepen

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Plat
Kleuren: Solide goudbruin
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Sporten
UKC-classificering: Vogelhond
Prevalentie: Gewoon

Vizsla's zijn middelgrote honden met een gewicht van 20-30 kg.

Een mannelijke Vizsla is 56 tot 61 centimeter bij de schouder; teefjes zijn kleiner met 53 tot 58 centimeter. Hun lichamen zijn gespierd en goed geproportioneerd. Vizla's zijn over het algemeen volwassen als ze één jaar oud zijn, hoewel ze volgroeid zijn rond de leeftijd van zes tot acht maanden.

De vacht van de Vizsla is kort, glad en dicht, zonder ondervacht. Beschouwd als 'wassen en klaar is Kees' hebben Vizsla's weinig meer nodig dan een snelle borsteling met een rubberen borstel. De kleur is solide goudbruin (ook wel russet genoemd).

Persoonlijkheid:

Vizsla's zijn actieve honden, die een hoog niveau van fysieke activiteit vereisen, gezien hun jachtverleden. Het zijn geen goede kennelhonden en ze zijn liever bij hun baas. Vizla's zijn zeer intelligent. Ze hebben activiteiten nodig om hen bezig te houden en destructief gedrag zoals kauwen en graven te vermijden.

Samenleven:

Vizsla's hebben veel contact met mensen nodig. Ze verdragen andere honden en katten goed als ze goed gesocialiseerd zijn. Andere huisdieren, zoals knaagdieren, vogels of reptielen, mogen niet in de buurt van Vizla's komen. Vanwege hun jachtverleden zijn ze geneigd zo'n dieren te doden.

Vizsla's zijn goede waakhonden en blaffen over het algemeen niet overmatig. Goed gesocialiseerde honden zijn vriendelijk tegen vreemden, tenzij ze bedreigd worden. Vizsla's kunnen last hebben van verlatingsangst en angst voor harde geluiden zoals onweer.

Vizsla's zijn ideaal voor baasjes die op zoek zijn naar een middelgrote, actieve hond om te hoeden, wandelen en andere buitenactiviteiten te doen. Vizsla's kunnen niet goed voor langere tijd alleen zijn.
 
Vizsla's leven meestal 10 tot 15 jaar.

Geschiedenis:

De Vizsla of Hongaarse pointer of staande hond heeft een eeuwenoude geschiedenis. De Vizsla was de hond van de Magyaarse barbaarse stammen die Midden-Europa binnenvielen tijdens de middeleeuwen en speelde de rol van metgezel en jager voor de Magyaarse krijgers. Vroege 10de-eeuwse etsen beelden een Magyar-krijger af en een hond die op een Vizsla lijkt. Het ras werd vlot geadopteerd door de Hongaarse adel.

De Vizsla was bijna uitgestorven na de Eerste Wereldoorlog, maar werd behouden door Vizsla-liefhebbers. In 1945, tijdens de Tweede Wereldoorlog, ontvluchtten veel Hongaren de Russische bezetting en namen hun Vizsla's mee. Vizsla's doken weer op in de jaren 1950 en het ras werd in 1960 erkend door de Amerikaanse Kennel Club.

De Vizsla is een actief sportief ras. Het is zowel een uitstekende vogeljager als een metgezel.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.