Welsh Corgi Pembroke hondenras Informatie en karaktertrekken

Welsh Corgis Pembrokes staan bekend om hun snelle intelligentie en krachtige wil en zijn actief, taai en willen ze deel uitmaken van het gezin. Regelmatige beweging is een must.

De Welsh Corgis Pembroke in een oogopslag
Het Welsh Corgi Dog Pembroke hondenras

Het woord corgi heeft verschillende betekenissen. Het is Keltisch voor "hond" of cor voor "dwerg" en gi voor "hond".

Grootte:

Gewicht:

Reu: 11,5 - 12,5 kg
Teef: 11 - 11,5 kg

Schouderhoogte:

Reu: 30 cm

Teef: 25 cm

Kenmerken:

Lange rug, korte gebogen poten, opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 11-13 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Vee hoeden

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Dubbele vacht
Kleuren: Rood, reebruin, zwart en tan, met of zonder witte markeringen
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Hoeden
UKC-classificering: Herdershond
Prevalentie: Gewoon

Welsh corgi Pembrokes zijn onmiddellijk herkenbaar aan hun korte gestalte, prikoren en vossengezicht.

De staart wordt meestal dicht gecoupeerd, maar sommige pups worden geboren met een natuurlijke bobtail. Naast het duidelijke staartverschil is de Pembroke niet zo lang of zwaargebouwd als de Welsh corgi Cardigan.

Welsh corgi Pembrokes worden beschouwd als chondrodysplastische honden, dat wil zeggen dat ze de eigenschap hebben van licht gebogen ledematen en een neiging vertonen tot rugproblemen. Ze zijn iets langer dan groot, hebben een rechte rug en zijn op geen enkel gebied extreem. Volwassen Welsh corgi Pembrokes zijn ongeveer 25 tot 30 centimeter groot en wegen 10 tot 13 kilo. Ze zijn volgroeid als ze ongeveer een jaar oud zijn, maar sommige blijven groeien tot ze twee of zelfs drie jaar oud zijn.

Corgi's hebben een weerbestendige vacht - dubbel maar kort. De kleur varieert van rijk rood of reebruin tot zwart of zandkleur met witte markeringen. De zwarte hebben meestal wit en tan om ze driekleurig te maken met een hoofd dat varieert van rood tot zwart. Af en toe verschijnt er een pluizige corgi in een nest. Deze puppy's hebben een langere, zachtere, pluiziger vacht dan gebruikelijk. Hoewel deze puppy's prachtige huisdieren zijn, is deze vacht niet gewenst voor de showring.

Persoonlijkheid:

Welsh corgi Pembrokes staan bekend om hun snelle intelligentie en krachtige wil. Het zijn actieve, geanimeerde honden die nooit buiten de actie willen blijven. In hun eigen opvatting zijn het grote honden in kleine lichamen.

Deze honden drijven nog steeds vee bijeen dat veel groter is dan zijzelf, en gebruiken daarvoor snelheid, een snelle beet en pure vastberadenheid. Als allround boerderijhonden jaagden corgi's ongetwijfeld op ongedierte en bewaakten ze het huis, naast het hoeden van vee. Corgi's hebben oefening en training nodig met een stevige maar vriendelijke hand om het beste uit hun talenten te halen.

Corgi's kunnen geneigd zijn tot overmatig alarmgeblaf en tot graven of kauwen als ze te veel alleen gelaten worden of niet genoeg beweging krijgen. Ze willen deel uitmaken van het gezin en gedijen niet goed in kennels. De meeste corgi's kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen als ze met hen zijn opgevoed. Weet wel dat ze soms kleine rennende kinderen op de hielen zitten vanwege hun kudde-instinct.

Samenleven:

Welsh corgi Pembrokes zijn taaie hondjes.

Ze hebben alleen een snelle, wekelijkse verzorging nodig, behalve wanneer ze verharen. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om geen overgewicht te ontwikkelen. Deze honden zijn gemakkelijk te houden en doen het goed met een minimale hoeveelheid voedsel. Extra gewicht kan een extra belasting zijn voor de lange, lage rug.

Beweging is een must, zowel voor de geestelijke gezondheid als om het gewicht onder controle te houden. Corgi's zijn mensgericht en werken dus graag mee en genieten van training. Ondanks hun uiterlijk zijn het atletische hondjes die uitblinken in vee drijven en behendigheidswedstrijden. Ze leren snel kunstjes en lijken gevoel voor humor te hebben. Het zijn uitstekende waakhonden, als ze al geneigd zijn tot onnodig alarmgeblaf.

Corgi's lijken misschien vanwege hun kleine gestalte aangetrokken tot hoge plaatsen en kunnen af en toe op de rug van de bank of midden op de keukentafel worden gevonden. Corgi's hebben een stevige maar vriendelijke hand nodig bij de training. Als ze aan hun lot worden overgelaten, kunnen ze manipulatief zijn en nemen ze zelf de leiding.

Geschiedenis:

Zoals de naam al aangeeft, werd de Welsh corgi Pembroke gefokt in Wales in het gebied van Pembrokeshire. De Welsh corgi Cardigan is de oudste van de twee corgirassen en is ongetwijfeld gebruikt bij het fokken van de Pembroke. Andere mogelijkheden zijn de introductie van de Pembroke in Wales door Vlaamse wevers in de 10de eeuw, en de afstamming van de Pembroke van Zweedse Valhunds die de Vikingen naar Wales brachten.

Het woord corgi heeft verschillende betekenissen en is Keltisch voor "hond" of cor voor "dwerg" en gi voor "hond". Wat de betekenis ook is, corgi's werden oorspronkelijk gebruikt als allround boerderijhonden, die vooral goed waren met vee. Met hun lage gestalte konden ze het vee op de hielen bijten en dan duiken om de schoppen te ontwijken. Omdat ze klein waren, waren ze minder duur om te houden, en de gecoupeerde of natuurlijk gebogen staart betekende dat ze werkhonden waren en vrijgesteld van belastingen.

De Welsh corgi Pembroke zoals we die nu kennen sneed zich in de vroege jaren 1930 af van de corgi Cardigan. Een geschenk van deze hond aan de koningin van Engeland en haar hieruit voortvloeiende liefde voor het ras droeg ertoe bij dat deze honden over de hele wereld populair werden als huisdieren. Zelfs veel niet-hondenliefhebbers vielen voor de corgi's in de prachtige boeken en schilderijen van Tasha Tudor.

Gerelateerde artikelen

 • Welshe springerspaniël hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Welshe springer staat bekend om zijn toewijding en loyaliteit en is energiek, maar heeft een rustig temperament. De Welshe springerspaniël is een middelgrote hond met een rood-witte vacht. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Welsh Corgi Cardigan hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Welsh Cardigan, ook wel Cardi genoemd, is terughoudend en gereserveerd tegenover vreemden, maar als hij zich eenmaal openstelt, is hij erg leuk. De Cardigan Welsh Corgi is iets groter dan de Corgi Pembroke. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Vizsla-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Vizsla's zijn vriendelijke en intelligente honden en vereisen een hoge mate fysieke activiteit en veel interactie met mensen. Vizsla's zijn middelgrote honden met een gewicht van 20-30 kg Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Standaard Schnauzer - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De standaard Schnauzer staat bekend als zeer intelligent, wilskrachtig en temperamentvol, en is gemakkelijk te trainen en trouw. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Soft-coated wheaten terriër - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Soft-coated wheaten terriërs zijn ideaal voor baasjes die op zoek zijn naar een middelgrote binnenhond. Het ras is zeer intelligent en heeft veel menselijke interactie nodig. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Gladharige foxterriër - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De gladharige foxterriër past het best binnen een gezin met een actieve levensstijl. Het is een vriendelijke, energieke en extraverte hond die uitstekend omgaat met kinderen omdat hij nooit moe wordt van spelen. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.