Standaard Schnauzer-hondenras informatie en karaktertrekken

 

De standaard Schnauzer staat bekend als zeer intelligent, wilskrachtig en temperamentvol, en is gemakkelijk te trainen en trouw. Hun intelligentie kan een vermomde zegen of vloek zijn.

 

Standaard Schnauzer in een oogopslag
Het Standaard Schnauzer hondenras

De verveling en rusteloosheid van een standaard Schnauzer kan zich uiten door met speelgoed door het huis te rennen, de kinderen achterna te zitten en vervelend te zijn of destructief gedrag te vertonen.

 

 

Grootte:

Gewicht:

Reu: 18-20 kg
Teef: 16-18 kg

Schouderhoogte:

Reu: 48 cm

Teef: 45 cm

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 30 minuten per dag.
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Ratten vangen, waakhond

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Harde vacht, steil
Kleuren: Peper & zout, zuiver zwart
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Werk
UKC-classificering: Terriër
Prevalentie: Gemiddeld

De algemene indruk van de standaard Schnauzer is een compacte, pezige, vierkant gebouwde hond, stevig en alert, met een stijve pezige vacht en borstelige wenkbrauwen en baard.

Met een lengte van 43,5 tot 46 cm (teefjes) of 46 tot 48,5 cm (reuen) vallen ze in de middelgrote categorie van honden.

Alle schnauzers in Duitsland hebben gecoupeerde oren; de Amerikaanse Schnauzer Club staat echter toe dat honden worden geshowd met zowel gecoupeerde als natuurlijke oren. Een gecoupeerde staart is ook typisch.

De kleuren van een standaard Schnauzer kunnen peper & zout of zuiver zwart zijn. De typische peper & zout kleur van de bovenvacht is het resultaat van de combinatie van zwarte en witte haren en witte haren gestreept met zwart. Aanvaardbaar zijn alle tinten peper & zout en donker ijzergrijs tot zilvergrijs. Idealiter hebben peper & zout standaard Schnauzers een grijze ondervacht, maar een bruine of geelbruine ondervacht wordt niet bestraft. Het is wenselijk dat de hond een donkerder gezichtsmasker heeft dat harmonieert met de specifieke kleur van de vacht.

Ook mag bij peper & zout honden de peper & zout mix vervagen tot lichtgrijs of zilverwit in de wenkbrauwen, snorharen, wangen, en beenstukken, over de borst, aan de binnenkant van de benen, en onder de staart, keel, en lichaam. Idealiter zou de zwarte standaard schnauzer een echte rijke kleur moeten hebben, zonder enige vervaging of verkleuring of enige vermenging van grijze of bruine haren.

De ondervacht moet ook effen zwart zijn. Oudere leeftijd of voortdurende blootstelling aan de zon kunnen echter een zekere mate van verbleking en verbranding veroorzaken. Een kleine witte vlek op de borst is geen fout. Kleurverlies door littekens van snijwonden en beten is geen fout.

Persoonlijkheid:

De standaard Schnauzer combineert een ongewone intelligentie en betrouwbaarheid met een temperamentvol karakter. In dit land en in Duitsland worden deze honden vooral gebruikt als waakhond en gezelschap. Hun toewijding en dapperheid in combinatie met hun intelligentie maakt hen geschikt voor deze rol. Ze zijn waakzaam, moedig, gemakkelijk te trainen en trouw aan het gezin.

Standaard Schnauzers hebben veel beweging nodig. Ze hebben wandelingen en speeltijd nodig. Als u ze niet genoeg beweging geeft, gaan ze zelf aan de slag! Door het huis rennen met speelgoed, de kinderen achtervolgen, in de weg lopen en eigenlijk gewoon vervelend doen, zijn de manieren waarop deze hond zijn verveling en onrust zal tonen. Omdat ze familiegericht zijn, zijn ze liever bij hun familie dan geïsoleerd in een kennel of in de achtertuin.

Samenleven:

Vroege socialisatie en uitgebreide training zijn nodig om uw standaard Schnauzer op te voeden tot een hond waar u trots op zal zijn. Zijn hoge intelligentie kan een vermomde zegen of een vloek zijn. Hoewel uw standaard Schnauzer puppy snel leert, zal hij zijn intelligentie ook gebruiken om slimme manieren te bedenken om de bevelen van zijn baasje niet op te volgen. Deze honden denken vaak dat ze een betere manier hebben om dingen te doen.

Het uiterlijk van de standaard Schnauzer is geen natuurlijk uiterlijk. U moet bereid zijn om tijd te besteden aan het verwijderen van dode haren het knippen, trimmen of bijwerken van de vacht of om de diensten van een professionele trimmer te gebruiken. Schnauzers verharen. Borstelen, wassen en verzorgen zijn noodzakelijk voor de algehele gezondheid van de hond.

Geschiedenis:

Dit is een Duits ras van grote oudheid, dat voorkomt op schilderijen van Durer en Rembrandt. In Mechlinburg staat op het marktplein een beeld uit de 14de eeuw van een jager met een Schnauzer gehurkt aan zijn voeten. Alle Schnauzers zijn ontstaan in de aangrenzende koninkrijken Beieren en Wurtemmburg.

Standaard Schnauzers zouden een kruising zijn van de grijze wolfspoedel en, later, de zwarte Duitse poedel met de ruwharige pinscher.

De Schnauzer werd oorspronkelijk beschouwd als een terriër in de Verenigde Staten vanwege de reputatie van de hond als een uitstekende rattenvanger, en was altijd geclassificeerd als een werkhond in Duitsland vanwege zijn roeping als tuinhond, rattenvanger en waakhond. Er wordt aangenomen dat meer dan 90 procent van de honden die de boerenkarren bewaakten die voor de Eerste Wereldoorlog naar de markt werden gebracht, in Duitsland van sterk Schnauzer-bloed waren.

Standaard Schnauzers werden voor het eerst tentoongesteld in Duitsland als ruwharige pinschers in 1879. Een standaard voor het ras werd gepubliceerd in 1880, en het ras maakte snelle vooruitgang als showhond. Ze zijn pas sinds de Eerste Wereldoorlog algemeen bekend in de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.