Standaard Schnauzer-hondenras informatie en karaktertrekken

 

De standaard Schnauzer staat bekend als zeer intelligent, wilskrachtig en temperamentvol, en is gemakkelijk te trainen en trouw. Hun intelligentie kan een vermomde zegen of vloek zijn.

 

Standaard Schnauzer in een oogopslag
Het Standaard Schnauzer hondenras

De verveling en rusteloosheid van een standaard Schnauzer kan zich uiten door met speelgoed door het huis te rennen, de kinderen achterna te zitten en vervelend te zijn of destructief gedrag te vertonen.

 

 

Grootte:

Gewicht:

Reu: 18-20 kg
Teef: 16-18 kg

Schouderhoogte:

Reu: 48 cm

Teef: 45 cm

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 30 minuten per dag.
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Ratten vangen, waakhond

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Harde vacht, steil
Kleuren: Peper & zout, zuiver zwart
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Werk
UKC-classificering: Terriër
Prevalentie: Gemiddeld

De algemene indruk van de standaard Schnauzer is een compacte, pezige, vierkant gebouwde hond, stevig en alert, met een stijve pezige vacht en borstelige wenkbrauwen en baard.

Met een lengte van 43,5 tot 46 cm (teefjes) of 46 tot 48,5 cm (reuen) vallen ze in de middelgrote categorie van honden.

Alle schnauzers in Duitsland hebben gecoupeerde oren; de Amerikaanse Schnauzer Club staat echter toe dat honden worden geshowd met zowel gecoupeerde als natuurlijke oren. Een gecoupeerde staart is ook typisch.

De kleuren van een standaard Schnauzer kunnen peper & zout of zuiver zwart zijn. De typische peper & zout kleur van de bovenvacht is het resultaat van de combinatie van zwarte en witte haren en witte haren gestreept met zwart. Aanvaardbaar zijn alle tinten peper & zout en donker ijzergrijs tot zilvergrijs. Idealiter hebben peper & zout standaard Schnauzers een grijze ondervacht, maar een bruine of geelbruine ondervacht wordt niet bestraft. Het is wenselijk dat de hond een donkerder gezichtsmasker heeft dat harmonieert met de specifieke kleur van de vacht.

Ook mag bij peper & zout honden de peper & zout mix vervagen tot lichtgrijs of zilverwit in de wenkbrauwen, snorharen, wangen, en beenstukken, over de borst, aan de binnenkant van de benen, en onder de staart, keel, en lichaam. Idealiter zou de zwarte standaard schnauzer een echte rijke kleur moeten hebben, zonder enige vervaging of verkleuring of enige vermenging van grijze of bruine haren.

De ondervacht moet ook effen zwart zijn. Oudere leeftijd of voortdurende blootstelling aan de zon kunnen echter een zekere mate van verbleking en verbranding veroorzaken. Een kleine witte vlek op de borst is geen fout. Kleurverlies door littekens van snijwonden en beten is geen fout.

Persoonlijkheid:

De standaard Schnauzer combineert een ongewone intelligentie en betrouwbaarheid met een temperamentvol karakter. In dit land en in Duitsland worden deze honden vooral gebruikt als waakhond en gezelschap. Hun toewijding en dapperheid in combinatie met hun intelligentie maakt hen geschikt voor deze rol. Ze zijn waakzaam, moedig, gemakkelijk te trainen en trouw aan het gezin.

Standaard Schnauzers hebben veel beweging nodig. Ze hebben wandelingen en speeltijd nodig. Als u ze niet genoeg beweging geeft, gaan ze zelf aan de slag! Door het huis rennen met speelgoed, de kinderen achtervolgen, in de weg lopen en eigenlijk gewoon vervelend doen, zijn de manieren waarop deze hond zijn verveling en onrust zal tonen. Omdat ze familiegericht zijn, zijn ze liever bij hun familie dan geïsoleerd in een kennel of in de achtertuin.

Samenleven:

Vroege socialisatie en uitgebreide training zijn nodig om uw standaard Schnauzer op te voeden tot een hond waar u trots op zal zijn. Zijn hoge intelligentie kan een vermomde zegen of een vloek zijn. Hoewel uw standaard Schnauzer puppy snel leert, zal hij zijn intelligentie ook gebruiken om slimme manieren te bedenken om de bevelen van zijn baasje niet op te volgen. Deze honden denken vaak dat ze een betere manier hebben om dingen te doen.

Het uiterlijk van de standaard Schnauzer is geen natuurlijk uiterlijk. U moet bereid zijn om tijd te besteden aan het verwijderen van dode haren het knippen, trimmen of bijwerken van de vacht of om de diensten van een professionele trimmer te gebruiken. Schnauzers verharen. Borstelen, wassen en verzorgen zijn noodzakelijk voor de algehele gezondheid van de hond.

Geschiedenis:

Dit is een Duits ras van grote oudheid, dat voorkomt op schilderijen van Durer en Rembrandt. In Mechlinburg staat op het marktplein een beeld uit de 14de eeuw van een jager met een Schnauzer gehurkt aan zijn voeten. Alle Schnauzers zijn ontstaan in de aangrenzende koninkrijken Beieren en Wurtemmburg.

Standaard Schnauzers zouden een kruising zijn van de grijze wolfspoedel en, later, de zwarte Duitse poedel met de ruwharige pinscher.

De Schnauzer werd oorspronkelijk beschouwd als een terriër in de Verenigde Staten vanwege de reputatie van de hond als een uitstekende rattenvanger, en was altijd geclassificeerd als een werkhond in Duitsland vanwege zijn roeping als tuinhond, rattenvanger en waakhond. Er wordt aangenomen dat meer dan 90 procent van de honden die de boerenkarren bewaakten die voor de Eerste Wereldoorlog naar de markt werden gebracht, in Duitsland van sterk Schnauzer-bloed waren.

Standaard Schnauzers werden voor het eerst tentoongesteld in Duitsland als ruwharige pinschers in 1879. Een standaard voor het ras werd gepubliceerd in 1880, en het ras maakte snelle vooruitgang als showhond. Ze zijn pas sinds de Eerste Wereldoorlog algemeen bekend in de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen

 • Welshe springerspaniël hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Welshe springer staat bekend om zijn toewijding en loyaliteit en is energiek, maar heeft een rustig temperament. De Welshe springerspaniël is een middelgrote hond met een rood-witte vacht. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Welsh Corgi Pembroke hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Welsh Corgis Pembrokes staan bekend om hun snelle intelligentie en krachtige wil en zijn actief, taai en willen ze deel uitmaken van het gezin. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Welsh Corgi Cardigan hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Welsh Cardigan, ook wel Cardi genoemd, is terughoudend en gereserveerd tegenover vreemden, maar als hij zich eenmaal openstelt, is hij erg leuk. De Cardigan Welsh Corgi is iets groter dan de Corgi Pembroke. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Vizsla-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Vizsla's zijn vriendelijke en intelligente honden en vereisen een hoge mate fysieke activiteit en veel interactie met mensen. Vizsla's zijn middelgrote honden met een gewicht van 20-30 kg Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Soft-coated wheaten terriër - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Soft-coated wheaten terriërs zijn ideaal voor baasjes die op zoek zijn naar een middelgrote binnenhond. Het ras is zeer intelligent en heeft veel menselijke interactie nodig. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Gladharige foxterriër - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De gladharige foxterriër past het best binnen een gezin met een actieve levensstijl. Het is een vriendelijke, energieke en extraverte hond die uitstekend omgaat met kinderen omdat hij nooit moe wordt van spelen. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.