Finse spits Informatie en karaktertrekken

De Finse spits is een vriendelijke, speelse, huiselijke en trouwe hond die niet agressief maar de neiging heeft om vooral buiten naar alles te blaffen. Hij voelt zich het best in een koeler klimaat.

 

Finse spits in een oogopslag
De Finse spits

De Finse spits is gefokt om zijn blafgedrag te ontwikkelen en heeft een specifiek geblaf of gejodel. In Finland worden zelfs blafwedstrijden georganiseerd.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 14-16 kg
Teef: 10-13 kg

Schouderhoogte:

Reu: 43-50 cm

Teef: 38-45 cm

Kenmerken:

Opstaande oren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 12-14 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Het jagen op vogels, kleine zoogdieren

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht, steil, dicht
Kleuren: Tinten van goudrood
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Niet voor sporten
UKC-classificering: Noordelijke rassen
Prevalentie: Zeldzaam

De Finse spits is een middelgrote hond met een spitse snuit, korte, rechtopstaande oren en een weelderige, goudrode of honingkleurige vacht waardoor de hond veel op een vos lijkt.

Net als andere honden van het spitsras heeft de Finse spits een rechtopstaande staart die over de rug krult, een dikke vacht rond de nek en een stevige, vierkante houding.

De Finse spits is ongeveer 38 tot 50 centimeter groot en weegt 14 tot 16 kilogram. Het ras wordt gemiddeld tussen 12 en 15 jaar oud.

Persoonlijkheid:

De Finse spits is huiselijk en vriendelijk. De hond is trouw aan zijn gezin, speels en toch geduldig met kinderen. Hij kan over het algemeen goed overweg met andere huisdieren.

De Finse spits is op zijn hoede voor mensen die hij niet kent en zal blaffend waken als er een vreemde in de buurt komt. Hij wordt wel niet gezien als een agressieve hond.

Samenleven:

De Finse spits is een hond voor koud weer en vertoeft het liefst in een koeler klimaat. Hij verhaart veel en moet vaak geborsteld en gekamd worden. De Finse spits is een ras dat veel blaft. Volgens liefhebbers blaft hij naar alles, vooral als hij buiten is. Het ras is dus niet geschikt voor gezinnen die geen luidruchtige hond kunnen verdragen of voor iemand die buren heeft die zullen klagen over geblaf.

Deze hond heeft veel beweging nodig en voelt zich dus het best op plaatsen waar hij kan rennen. Een Finse spits kan zich goed thuis voelen in een appartement als zijn baasjes hem dagelijks de nodige beweging geven, hetzij in een grote tuin of door te gaan joggen of lange wandelingen te maken.

Dit ras vraagt wel wat geduld tijdens de gehoorzaamheidstraining.

Geschiedenis:

De Finse spits is de nationale hond van Finland en bestaat al eeuwen. De hond zou afstammen van de vroege jachthonden van Lapland en Scandinavië, en is verwant aan de Russisch-Europese Laika.

Het ras is bekend in heel Scandinavië. De Finse spits wordt gebruikt voor de jacht op klein wild en vogels en staat bekend als de "blaffende vogelhond" omdat hij jagers op wild wijst door te blaffen. De honden zijn gefokt om hun blafgedrag te ontwikkelen en in Finland worden blafwedstrijden gehouden. De Finse spits heeft een specifiek geblaf of gejodel.

De hond is uitstekend om als huisdier te houden. De Finse spits werd in 1988 opgenomen in de niet-sportgroep van de AKC.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.