Whippet hondenras informatie en karaktertrekken

Whippets zijn zachtaardig, niet-agressief en genieten van menselijk gezelschap. Ze kunnen in een appartement leven als ze een paar keer per dag worden uitgelaten.

De Whippet in één oogopslag
Het Whippet hondenras

Whippets houden niet van kou en hebben een hekel aan harde oppervlakken. Overweeg een whippet als u het niet erg vindt dat hij op de meubels zit.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 11 - 18 kg
Teef: 9 - 16 kg

Schouderhoogte:

Reu: 53 cm
Teef: 50 cm

Kenmerken:

Lange schedel (lang gezicht)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 12-15 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Hazenjacht, wedstrijd lopen

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Plat
Kleuren: Immaterieel
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Jachthong
UKC-classificering: Windhond
Prevalentie: Gemiddeld

De Whippet lijkt op een kleine windhond.

De hond is eigenlijk wat gewelfder, met meer boog in de lendenen. Net zoals de windhond is de Whippet gebouwd om snel te zijn. De poten zijn lang en slank, de borst diep, de buik opgetrokken, het lichaam relatief smal, en de hele hond is gespierd. De lange zweepachtige staart wordt van nature laag gedragen. De ogen zijn groot en glanzend.

Qua grootte is de Whippet net klein genoeg om op schoot te zitten en net groot genoeg om een goede renpartner te zijn. Hoewel Whippets ongeveer 48 tot 53 centimeter groot zijn, wegen ze met hun slanke bouw slechts ongeveer 9 tot 18 kg. De meeste wegen waarschijnlijk rond de 13,5 kg.

De vacht is sluik en kort en voelt fluweelachtig aan. De korte vacht en het gebrek aan lichaamsvet zorgen er samen voor dat de Whippet een hekel heeft aan koud weer. Deze honden zijn warmtezoekende projectielen die graag knuffelen in bed voor warmte. Gelukkig hebben ze bijna geen hondengeur. Whippets zijn er in bijna elke kleur, waarbij geen enkele kleur de voorkeur geniet boven een andere.

Persoonlijkheid:

Twee dingen maken Whippets gelukkig — op volle snelheid vooruit rennen en opgekruld op uw beste stoel slapen als ze u eruit duwen. In huis zijn ze rustig, af en toe blaffen ze als er iets is dat het blaffen waard is. Zoals alle windhonden, jagen ze graag op alles wat beweegt, ook de katten in de buurt. Ze kunnen goed overweg met katten en honden van het gezin en zijn vriendelijk voor kinderen.

Windhonden staan niet bekend om hun gehoorzaamheid, maar de Whippet is waarschijnlijk de meest gehoorzame van allemaal. Ze behoren ook tot de honden die het meeste affectie tonen, die graag knuffelen en spelen met hun gezin. Deze affectie is echter alleen voorbehouden aan familieleden en het zijn geen sociale vlinders. Als gevoelige honden zijn Whippets gehecht aan hun gezin en worden ze niet graag van hen gescheiden.

Samenleven:

Whippets kunnen in een appartement leven als u ze een paar keer per dag een flinke sprint laat doen. Ze brengen een groot deel van hun tijd ontspannen door en zijn, zolang ze voldoende beweging krijgen, aangenaam en rustig binnen. Ze hebben wel de kans nodig om snel te rennen, om zich in vrede met hun omgeving te voelen.

Ze houden niet van kou en hebben een hekel aan harde oppervlakken. Als u niet tegen de gedachte kunt van een hond op uw meubels of in uw bed, overweeg dan niet om een Whippet te nemen.

Whippets zijn graag in uw gezelschap en willen u zelfs aanraken als ze slapen. Ze zijn zachtaardig en niet-agressief. Het grootste gevaar voor mensen is hun kwispelende staart die littekens kan veroorzaken als hij eenmaal op gang komt en tegen uw been slaat. Ze zijn hopeloos als waakhond.

Geschiedenis:

De Whippet vindt zijn oorsprong in het achttiende-eeuwse Groot-Brittannië. De voorouders van het ras hielpen konijnen te stropen en zorgden voor gokvermaak in " snap dog " wedstrijden. Hierbij won de hond die in de kortste tijd de meeste konijnen kon vangen binnen een omheining. Met de industriële revolutie deed ook de stedelijke incarnatie van snap dog-wedstrijden haar intrede — racen over een rechte lijn om een lomp beet te pakken waarmee de baasjes zwaaiden. De Whippet staat nog steeds bekend onder de bijnaam die hij in die tijd kreeg: het renpaard van de arme man.

Naast de duidelijke associatie met een windhond vertoont de Whippet waarschijnlijk een vroege dosis Rat terriër (voor de snelheid) en een latere kruising met Italiaanse windhonden (voor de elegantie en verfijning).

De Whippet is de ongeëvenaarde sprinter van de hondenwereld, die met hoge snelheid haarspeldbochten kan maken. Dit vermogen maakte de Whippet niet alleen tot het meest populaire ras in renwedstrijden achter een lokaas, maar bracht een Whippet ook roem en er werd uiteindelijk een nieuwe hondensport gestart. Die Whippet was Ashley whippet, de stamhond van het competitieve frisbeeën.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.