Alaskan Klee Kai-hondenras Informatie en karaktertrekken

De intelligente en actieve Alaskan Klee Kai heeft een normale portie lichaamsbeweging nodig, maar vraagt vooral om veel interactie met zijn baasje.

De Alaskan Klee Kai At in één oogopslag
Het Alaskan Klee Kai-hondenras

De Alaskan Klee Kai betekent 'kleine hond' in een dialect van de Eskimo-bevolking.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 5-9 kg
Teef: 4-8 kg

Schouderhoogte:

Reu: 43 cm

Teef: 33 cm

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 15-20 jaar
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Gezelschap

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht
Kleuren: Verschillende kleuren gecombineerd met wit
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

UKC-classificering: Noordelijke rassen
Prevalentie: Zeldzaam

Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.

De Klee Kai komt voor in drie groottes: standaard - van 38 cm tot en met 43 cm; miniatuur - van 33 cm tot en met 38 cm; toy - tot 33 cm. Hun gewicht varieert normaal gezien tussen de 4 en de 9 kg, afhankelijk van hun grootte. Klee Kai's worden geëvalueerd wanneer ze acht maanden oud zijn en gesteriliseerd of gecastreerd als ze enige gebreken vertonen.

Net zoals andere husky's hebben Klee Kai's een dubbele vacht. De kleur van hun vacht kan variëren van zwart en wit, grijs en wit, wolfgrijs en wit, rood en wit tot helemaal wit. Helemaal wit, zo niet albino, is de enige toegestane effen kleur. De Klee Kai heeft een masker en symmetrische markeringen. De karakteristieke staart krult over de rug heen. Net zoals zijn grotere broers en zussen verhaart de Klee Kai twee keer per jaar.

Persoonlijkheid:

De Alaskan Klee Kai is een intelligente, actieve hond. Ze zijn echter niet hyperactief. In tegenstelling tot andere husky-soorten, kunnen ze makkelijk worden opgeleid en zijn ze goede waakhonden. Anders dan hun broers en zussen, stellen ze zich eerder wantrouwig op tegenover vreemden. Ze hebben veel aandacht nodig van hun baasjes en wijken amper van hun zijde. Ze praten en janken, maar blaffen niet overdreven veel. Soms zijn Klee Kai's mensenschuw. Dit gedrag wordt echter beschouwd als ongewenst, waardoor honden met deze attitude worden gesteriliseerd.

Klee Kai-honden hebben een normale dosis lichaamsbeweging nodig. Ze zijn erg intelligent en weten dan ook makkelijk te ontsnappen. Ongelukkige Klee Kai's kunnen ook door hekken en afsluitingen ontsnappen. Ze hebben een gevoel voor humor en proberen hun baasjes mogelijk in de luren te leggen. Ze blinken uit in behendigheidstrainingen.

Samenleven:

Interactie met hun baasjes is voor Klee Kai's enorm belangrijk. Ze kunnen ook goed overweg met andere honden. Ze zijn jagers en kunnen best opgroeien in het gezelschap van een kat, als hun baasjes er natuurlijk eentje willen. Door het husky-jaaginstinct letten Klee Kai-eigenaars best op met andere huisdieren zoals knaagdieren, vogels en reptielen. De honden zijn erg slim, waardoor kleine huisdieren gevaar kunnen lopen.

Klee Kai's zijn uitstekende waakhonden, maar hun grootte verhindert hen om te kunnen dienen als bewakingshond. Ze staan open voor andere familieleden of vreemden, mits deze aan hen worden voorgesteld door hun baasje. Ondanks het feit dat deze stevige honden een wintervacht hebben, worden ze beter niet buitenshuis gelaten. Ze moeten minstens één keer per week worden geborsteld en verzorgd. Net als katten zijn ze best kieskeurig en houden ze zichzelf schoon.

Klee Kai's zijn de ideale keuze voor hondenliefhebbers die op zoek zijn naar een kleine, actieve hond die geen grote tuin nodig heeft en tevreden is met wandelen en apporteren. Klee Kai-honden brengen niet graag veel tijd alleen door. Mensen die hondenhaar niet kunnen verdragen, kiezen best voor een ander ras. Klee Kai's leven lang, zo is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat ze 15 tot 20 jaar oud worden.

Geschiedenis:

De Alaskan Klee Kai betekent 'kleine hond' in een dialect van de Eskimo-bevolking. Het is een relatief jong ras dat in begin jaren 70 werd ontwikkeld door Linda Spurlin in Wasilla, Alaska. Ze viel als een blok voor een te kleine Alaska-husky en zag er meteen haar ideale metgezel in. Met deze hond begon Spurlin Alaska-husky's en Siberische husky's te kweken om de Klee Kai te bekomen. Ze combineerde deze mogelijk ook met een schipperke en een Amerikaanse Eskimohond om zo een kleiner formaat hond te verkrijgen.

In 1997 werd de Alaskan Klee Kai erkend door de United Kennel Club. Ondanks deze registratie, is de Alaskan Klee Kai een eerder zeldzaam ras waarvan er slechts 700 honden bestaan.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen