Norwichterriër hondenras informatie en karaktertrekken

De Norwichterriër is een dichte neef van de Norwichterriër en is ideaal voor een baasje dat een kleine, actieve hond wil die geen grote tuin nodig heeft. Hij is intelligent, energiek, maar heeft de neiging te gaan zwerven.

De Norwichterriër in een oogopslag
Het Norwichterriër hondenras

De Norwich- en de Norfolkterriërs werden beschouwd als varianten van hetzelfde ras tot 1979 toen de AKC de Norwich met staande oren erkende als een apart ras.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 5 - 5,5 kg.
Teef: 5 - 5,5 kg.

Schouderhoogte:

Reu: 25 cm
Teef: 23 cm

Kenmerken:

Opstaande oren (natuurlijk).

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag.
Energieniveau: Erg energiek.
Levensverwachting: 13-15 jaar
Neiging tot kwijlen: Laag. Neiging tot snurken: Laag.
Neiging tot blaffen: Hoog.
Neiging tot graven: Hoog. Sociaal/behoefte aan aandacht: Gemiddeld.

Gekweekt voor:

Jagen op ratten en vossen.

Vacht:

Lengte: Gemiddeld.
Kenmerken: Harde vacht.
Kleuren: Rood, strobruin, black & tan, grijs/voskleurig.
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Terriër.
UKC-classificering: Terriër.
Prevalentie: Gemiddeld.

De Norwichterriër is een van de kleinste werkterriërs en weegt 5 - 5,5 kg.

De hoogte is idealiter 25,5 centimeter bij de schouder. Het lichaam is lang en de kop is vosachtig. Een Norwich is over het algemeen na één jaar volwassen, en bereiken hun volledige grootte rond 6 tot 8 maanden.

De vacht van de Norwich is kort, hard, pezig en steil. Het ras heeft een duidelijke ondervacht. De hond verhaart tweemaal per jaar en moet tweemaal per week worden geborsteld en gekamd. De kleur kan rood zijn, strobruin, black & tan, zwart en grijs, of rood en wit gemengd in een grijs/voskleurig patroon.

Persoonlijkheid:

Norwichterriërs zijn actieve, intelligente honden. Het zijn geen goede kennelhonden; ze zijn liever bij hun baasjes en zijn vanuit hun karakter geïnteresseerd in alles wat hun baasjes doen. Het zijn typische terriërs, ze zijn energiek en in staat tot veel kattenkwaad, hebben veel dingen nodig om te doen of ze zullen zeker iets vinden. Ze hebben de neiging koppig te zijn. Ze blinken uit als aardse hond en in behendigheidsproeven.

Met het terriërinstinct om te gaan zwerven, zijn deze honden over het algemeen niet zonder leiband te vertrouwen. Door hun nieuwsgierigheid en drijfveer om te jagen, zullen ze elk hoekje afspeuren. Zoals alle terriërs kunnen ze gaan kauwen en graven wanneer ze zich vervelen.

Samenleven:

Norwichterriërs hebben veel interactie met mensen nodig. Ze verdragen andere honden en katten goed, als ze samen met hen worden opgevoed. De nalatenschap van de Norwich om ongedierte te bestrijden maakt hem geneigd om andere kleine huisdieren zoals knaagdieren, vogels en reptielen te doden. Deze moeten dus uit de buurt van de Norfolk worden gehouden.

Norwichterriërs zijn een uitstekende waakhond maar geen beschermingshond vanwege hun kleine postuur. Ze kunnen te veel blaffen als ze niet goed getraind zijn. Ze zullen ook aan de leiband trekken. Ze houden van activiteiten buitenshuis.

Norwichterriërs zijn ideaal voor iemand die op zoek is naar een kleine, actieve hond die geen grote tuin nodig heeft en tevreden kan zijn met regelmatige wandelingen, apporteerspelletjes en andere activiteiten. Ze kunnen niet goed voor langere tijd alleen zijn.

Norwichterriërs worden meestal 13 tot 15 jaar oud.

Geschiedenis:

De Norwichterriër is een dichte neef van de Norfolkterriër en komt oorspronkelijk uit East Anglia, Engeland. Deze honden waren gegeerd als rattenvangers en tegen de jaren 1880 waren ze op de Universiteit van Cambridge populair onder de studenten. Een hond met de naam Rags die in een stal bij Norwich woonde, werd de stamvader voor de Norwichterriër. Door selectief fokken, fokten ruiters andere terriërs met Rags en zijn nakomelingen om een jager op ratten en vossen te creëren.

De Norwichterriër werd in 1914 in Amerika geïntroduceerd. De Amerikaanse Kennel Club erkende het ras in 1936. De Norwich- en de Norfolkterriërs werden beschouwd als twee varianten van hetzelfde ras tot 1979 toen de AKC de Norwich met staande oren erkende als een apart ras.

De Norwichterriër is de typische terriër. Hij is speels en stoer. Zijn baasje is trots op hem als trouwe metgezel en volleerde rattenvanger.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.