Beauceron hondenras informatie en karaktertrekken

 

De Beauceron is een groot en trouw ras, is zeer actief en is het meest geschikt voor een boerderij of een huis met een grote omheinde tuin.

 

De Beauceron in één oogopslag
Het Beauceron hondenras

De Beauceron wordt vaak gebruikt bij politiewerk, reddingswerk en voor bescherming.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 30 - 38 kg
Teef: 30 - 38 kg

Schouderhoogte:

Reu: 68 cm

Teef: 66 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 11-13 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Varkens hoeden, jagen, bewaken

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Plat
Kleuren: Zwart met vlekken. Zwart, zwart en wit
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Herdershond

Prevalentie: Zeldzaam

De Beauceron is een groot ras en is gemiddeld tussen de 63 en 71 centimeter groot.

Ze wegen meestal tussen de 30 en 38 kilogram. De hond onderscheidt zich vooral door zijn lange staart en dubbele achtertenen. De vacht is kort maar dik met een dichte ondervacht. De kleur van de vacht is zwart en gevlekt of blue merle. De Beauceron is soms bekend als de " bas rouge " in zijn thuisland. De naam komt van de rode " kousjes " van het ras op het onderste deel van het been.

Persoonlijkheid:

De Beauceron is trouw en beschermend, waardoor hij een goede waakhond en bewaker is die zijn mensen en eigendommen beschermt. Ze hebben de neiging een dominant ras te zijn en hebben een stevige aanpak in de training nodig. Als je ze met geduld behandelt, kan dit ras een ideale metgezel worden. Ze kunnen territoriaal zijn rond andere huisdieren en moeten vroeg in hun training aan andere honden worden voorgesteld.

De Beauceron is een slim ras en leert snel. Ze houden van uitdagende activiteiten en hebben regelmatig een uitlaatklep nodig voor hun energie. Dagelijkse wandelingen zijn een must, of op zijn minst de vrijheid om in een grote tuin te rennen.

Samenleven:

De Beauceron is het meest geschikt voor een boerderij of huis met een grote, omheinde tuin, zodat ze hun uitbundige energie kwijt kunnen. Ze kunnen zich aanpassen aan het leven binnen of buiten, maar geven de voorkeur aan het buitenleven. Het zijn slimme honden die graag een taak hebben. Het zijn waakhonden en zullen hun mensen beschermen. Een vroege socialisatie is het beste zodat ze andere huisdieren en kinderen in huis accepteren. Voor de korte vacht is een minimale verzorging nodig, en wekelijks borstelen is meestal voldoende om de vacht gezond en schoon te houden. Ze verharen het hele jaar door, maar hebben een zwaardere verharingsperiode bij warm weer.

Geschiedenis:

De beauceron, of " berger de Beauce " zoals oorspronkelijk bekend, is een werkhond uit Frankrijk. Het ras werd ontwikkeld in de jaren 1500 als jager op wilde varkens. Later werden ze ook van nut als herdershond en bewaker van de kudde. De geschiedenis van de Beauceron kan overlappen met de Doberman pinscher. In tegenstelling tot wat de oorspronkelijke naam doet vermoeden, komt deze Franse herder niet uit Beauce maar uit Brie, en deelt hij deze oorsprong met zijn neefje de briard. De naam berger de Beauce werd gegeven om de twee rassen van elkaar te onderscheiden. In 1911 werden de twee rassen als afzonderlijk genoteerd, en werd de Beauceron Club opgericht.

Naast het hoeden en werken als waakhond heeft de Beauceron een natuurlijk instinct om te waken en te beschermen. De Beauceron wordt vaak gebruikt bij politiewerk, voor bescherming en als redder. De reputatie van de Beauceron als gewaardeerde metgezel en beschermer is ook vastgelegd in portretten, die hen afbeelden als metgezellen van koningen.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.