Papillon hondenras informatie en karaktertrekken

 

Vlinderhondjes staan bekend als vrolijke, spontane honden die net zo graag op je schoot zitten als door het huis rennen. Hoewel ze levendig en energiek zijn, worden vlinderhondjes niet gezien als gespannen of nerveuze honden en zijn ze gemakkelijk te verzorgen.

 

Het vlinderhondje in een oogopslag
Het vlinderhondje

Het vlinderhondje stamt af van de continentale dwergspaniël. Verrassend genoeg heeft het dier ook geen typische hondengeur.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 4-4,5 kg
Teef: 4-4,5 kg

Schouderhoogte:

Reu: 25 cm

Teef: 23 cm

Kenmerken:

Flaporen (van nature) rechtstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-15 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Gezelschapshondje

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Steil
Kleuren: Tweekleurig
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Kleine hond
UKC-classificering: Gezelschapshond
Prevalentie: Gewoon

Het vlinderhondje is een kleine, sierlijke hond met oren die langs het hoofd wapperen als de vleugels van een vlinder.

De vacht is lang en zacht en de staart is een wapperende pluim. In tegenstelling tot andere langharige rassen, heeft de "papillon" geen ondervacht of tweejaarlijkse verharing. Bovendien komen er niet snel klitten in de lange haren. De vacht is meestal wit met vlekken van zwart, rood, oranje of zandkleur.

De gemiddelde schouderhoogte van zowel mannelijke als vrouwelijke vlinderhondjes varieert van 20 tot 30 centimeter. Papillons kunnen tussen 1 en 5 kilogram wegen.

Persoonlijkheid:

Vlinderhondjes staan bekend als vrolijke, spontane honden die net zo graag op je schoot zitten als door het huis rennen. Hoewel ze levendig en energiek zijn, worden vlinderhondjes niet gezien als gespannen, nerveuze of angstige honden en zullen ze niet overmatig blaffen.

Vlinderhondjes vertoeven graag in het gezelschap van andere katten en honden. Ze spelen graag met grotere dieren maar baasjes moeten erop letten dat het grotere dier de papillon niet als prooi behandelt. Papillons spelen ook graag met kinderen, maar die moeten er wel op letten dat ze niet te ruw met het dier omgaan.

Het ras is alert, intelligent en doet er alles aan om zijn baasje tevreden te stellen. Vlinderhondjes zijn dan ook erg gehoorzame honden. Ze staan ook bekend om hun opmerkelijke talenten in speuren, behendigheid en als therapiehond.

Samenleven:

De papillon is een aangename, gemakkelijk te verzorgen metgezel. Hoewel ze graag rondrennen, hebben deze honden relatief weinig beweging nodig. Vlinderhondjes zijn klein, waardoor ze minder voedsel nodig hebben dan grotere honden. Bovendien hebben ze geen typische hondengeur.

Papillons passen zich net zo goed aan in een stadsappartement als op het platteland. Reizen vinden ze niet erg en omdat hun transportkist meestal onder de stoel in het vliegtuig past, kunnen ze per vliegtuig reizen zonder dat ze in het vrachtruim vast komen te zitten.

Zoals met andere kleine honden, lijken vlinderhondjes de eeuwig jong te blijven, wat uiteraard niet zo is. De gemiddelde levensduur van de papillon is 12 tot 15 jaar.

Geschiedenis:

Het vlinderhondje stamt af van de continentale dwergspaniël. Die spaniëls komen voor op schilderijen van koninklijke Europese hoven die teruggaan tot het begin van de 16e eeuw. De bekendste van die hofschilders, Titiaan (Vecelli), schilderde een aantal kleine spaniëls vanaf ongeveer 1500.

Sinds de renaissance en erna hadden de meeste dwergspaniëls hangende oren. De rechtopstaande vlinderachtige oren die het vlinderhondje zijn kenmerkende uiterlijk en naam geven, kwamen pas aan het eind van de 19e eeuw in zwang.

Hoewel de papillon en zijn voorouders geliefd waren bij Europese koninklijke families, is zijn charme in de moderne tijd niet echt bekend. Dat kan echter veranderen. In 1999 won een papillon met de naam Ch. Loteki Supernatural Being (Kirby) de prestigieuze Westminster Kennel Club Dog Show.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.