De pekingees, die weinig beweging en voedsel nodig heeft om gezond te blijven, is een gemakkelijk te verzorgen ras. Hij houdt wel van aandacht en geniet ervan een schoothondje te zijn.
Pekingeesjes lijken zich bewust te zijn van hun koninklijke afkomst en stralen een zekere afstandelijkheid en waardigheid uit.
Grootte:
Gewicht:
Reu: 3-5,5 kg
Teef: 3-5,5 kg
Schouderhoogte:
Reu: 20 cm
Teef: 18 cm
Kenmerken:
Kortschedelig (platgedrukte snuit), korte gebogen poten, flaporen (van nature)
Verwachtingen:
Lichaamsbeweging: 20 minuten per dag
Energieniveau: Relaxed
Levensverwachting: 13-15 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Hoog
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Laag
Gekweekt voor:
Gezelschapshondje
Vacht:
Lengte: Lang
Kenmerken: Dubbele vacht, steil
Kleuren: Alle kleuren en patronen
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog
Cluberkenning:
AKC-classificering: Kleine hond
UKC-classificering: Gezelschapshond
Prevalentie: Gewoon
De pekingees is een klein hondenras dat tussen 15 en 22 cm groot kan woorden en 3 tot 6 kilogram kan wegen.
Pekingeesjes zijn lange, lage honden met enigszins gebogen ledematen. Ze hebben een stevig lichaam, ondanks hun kleine gestalte. Hun lichaamsbouw geeft hen ook hun kenmerkende "rollende" gang.
Pekingezen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun verkorte snuit, opvallende grote ogen en "v"-vormige neusrimpel tussen de snuit en de ogen. De oren hangen langs de grote ronde kop en de staart wordt sierlijk over de rug gedragen.
De rijkelijke vacht van de pekingees is ongetwijfeld zijn grootste troef. De lange vacht is recht en hard, met een zachte ondervacht. De meeste lange haren bevinden zich aan de oren, de start en de ledematen. De vacht kan alle kleuren hebben maar een zwart masker, zwarte omlijning van de ogen en zwarte oren komen het vaakst voor.
Persoonlijkheid:
De pekingees lijkt zich wel bewust te zijn van zijn koninklijke afkomst. Hij straalt een zekere afstandelijk- en waardigheid uit, hoewel hij zich af en toe wil "uitleven" en ravotten. Dit zijn zeer alerte kleine waakhonden en het geluid van hun geblaf is veel indrukwekkender dan hun gestalte.
Pekingeesjes zijn over het algemeen goed met andere honden en huisdieren. Ze moeten wel vroeg en grondig gesocialiseerd worden om met veel mensen om te kunnen. Ze kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden maar blijven trouw aan hun gezin. Hoewel ze vrij slim zijn, hebben pekingeesjes hun eigen willetje en heb je creativiteit en geduld nodig bij hun training.
Pekingezen zijn geen vervelende kauwers of gravers, maar kunnen koppig zijn om nieuwe dingen te leren.
Samenleven:
De pekingees is een heel gemakkelijke hond om te houden en heeft weinig voedsel nodig om gezond te blijven. Te veel lekkernijen leiden wel snel tot overgewicht. Hoewel dit ras redelijk actief is, heeft het geen lange wandelingen als lichaamsbeweging nodig. Even ravotten binnen of buiten bij goed weer volstaat. Door hun ingekorte gezicht kunnen pekingeesjes niet goed tegen warm of vochtig weer. Bovendien leidt de vorm van de snuit ook tot snurken.
Pekingezen hebben veel menselijk gezelschap nodig om gelukkig te zijn. Ze vragen veel aandacht en zullen blaffen en proberen hun huis en familie te beschermen. Meestal zullen pekingeesjes gewoon schoothondjes zijn. De meeste pekingezen kunnen goed opschieten met oudere kinderen. Het is wel belangrijk om de hond in een vroeg stadium met veel mensen te socialiseren.
Verzorging is ook een belangrijk aandachtspunt bij pekingezen. Een hond in volle showvacht vereist dagelijks uitgebreide aandacht. Pekingezen als huisdier hebben een iets kortere vacht die makkelijker te onderhouden is. Toch moet de vacht elke dag snel verzorgd worden. Het is belangrijk dat het gezicht schoon blijft, vooral rond de rimpel op de snuit. Zorg er ook voor dat het lange haar rond het rectum schoon blijft.
Geschiedenis:
De pekingees is een een oud Chinees ras. Deze honden zijn in China bekend sinds ongeveer 700 na Christus en minstens een deel van hun populariteit wordt toegeschreven aan de opkomst van het boeddhisme in China. Leeuwen en dus leeuwachtige honden waren symbolen van Boeddha. Deze kleine honden met hun weelderige vloeiende manen pasten daarbij. Kruising met de shih tzu en lhasa apso is zeker mogelijk.
In de jaren 1800 was de pekingees erg geliefd aan het keizerlijke hof van China. Talrijke eunuchen volgden een speciaal fokprogramma voor deze "mouwhonden". De pekingees was werkelijk een hond van luxe. Bij de plundering van Peking door de Britten in 1860 overleefden slechts een paar pekingezen, waarvan er tenminste één naar Engeland kwam en de lieveling werd van koningin Victoria. Die populariteit bij het koningshof maakte het ras ook bij het gewone volk populair en dat is sindsdien niet meer veranderd.
De meeste pekingezen van vandaag zijn groter dan de echte "mouwhonden" maar zijn nog steeds geliefde metgezellen en alert waakhonden.