Podenco Ibicenco-hondenras informatie en karaktertrekken

De Podenco Ibicenco staat bekend om zijn zachtaardigheid, gebrek aan intelligentie en zijn verlangen om vertroeteld te worden en zou een zacht bed onmiddellijk inruilen voor een kans om te rennen en te jagen.

De Podenco Ibicenco in een oogopslag
Het Podenco Ibicenco hondenras

Met uitzondering van zijn grote oren is de Podenco Ibicenco een ietwat ingetogen versie van de windhond.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 20-25 kg
Teef: 18-23 kg

Schouderhoogte:

Reu: 66

Teef: 63

Kenmerken:

Lange schedel (lang gezicht), rechtstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Laag

Gekweekt voor:

Op konijnen jagen

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Plat
Kleuren: Wit, rood, effen of in elke combinatie
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Jachthong
UKC-classificering: Windhonden en paria's
Prevalentie: Zeldzaam

De Podenco Ibicenco jachthond vertoont een griezelige gelijkenis met de Egyptische god Anubis. Hij behoort tot de jachthonden, het ras is gebouwd op de algemene lijnen van een windhond, met lange slanke benen, een relatief smal lichaam, licht gebogen lendenen, een smalle taille en lange staart. Met uitzondering van zijn grote oren is de Podenco Ibicenco een ietwat ingetogen versie van de windhond.

Naast zijn kenmerkende oren heeft de Podenco Ibicenco een aantal voor een jachthond ietwat ongewone kenmerken: de borst is niet extreem diep en de hoeken van de schouderpartij zijn niet bijzonder scherp. De pas is vrij hoog, en de staart wordt vaak vrij hoog gedragen wanneer de hond draaft.

Hoewel hij snel is, ligt de ware kracht van de Podenco Ibicenco in zijn behendigheid en springvermogen. Deze honden bezitten een hertachtige elegantie die het duidelijkst naar voren komt wanneer ze rennen en springen over ruw terrein. De Podenco Ibicenco is een middelgrote tot grote hond, variërend van 58,5 com tot 69 cm in hoogte, en met een gewicht van 20 tot 25 kg. De vacht is meestal kort en dicht; het ras komt ook voor in een dradige variëteit, waarbij de vacht hard is en ongeveer 2,5 tot 7,5 centimeter lang. De kleuren zijn variaties van rood of geelbruin met of zonder wit. Sommige honden zijn zelfs bijna geheel wit met een paar rode vlekken.

Persoonlijkheid:

Podenco Ibicenco's zijn een mix van nobele adel en een wilde jager. Ze worden graag vertroeteld, maar zouden een zacht bed onmiddellijk inruilen voor een kans om te rennen en te jagen. In huis zijn ze rustig.

Een ongewone eigenschap buiten is dat ze de neiging hebben om te blaffen bij het jagen. Ze behoren tot de zachtaardigste en gemakkelijkste honden, die goed overweg kunnen met andere honden en kinderen. Ze zijn gereserveerd tegenover vreemden, en zelfs wat terughoudend tegenover hun familie.

Zoals alle jachthonden is gehoorzaamheid niet hun sterkste punt, en ze zijn geneigd weg te lopen en niet terug te keren tot ze er klaar voor zijn. Ze hebben geen uitgesproken intelligentie en geen idee dat ze u of uw huis moeten beschermen tegen indringers.

Samenleven:

Podenco Ibicenco's zijn ongelukkig als ze niet elke dag de kans krijgen om te rennen. Ze houden er vooral van om jager te spelen en zullen achter elk klein dier aanzitten dat beweegt, zelfs tot heel ver. Wees dus voorzichtig waar u de leiband wilt afdoen. In veel gebieden is geen enkele plek veilig genoeg om een Podenco Ibicenco los te laten.

Thuis genieten ze van een zacht bed en warme zonnestralen. Ze brengen een groot deel van hun tijd ontspannen door en zijn, zolang ze voldoende beweging krijgen, aangenaam en rustig binnen.

Geschiedenis:

Zoals zijn naam aangeeft, is de Podenco Ibicenco afkomstig van het mediterrane eiland Ibiza, waar het ras traditioneel werd gebruikt om op konijnen te jagen. Daar eindigt de geschiedenis en begint het mysterie. Hoe kon een ras dat eruit zag alsof het uit een Egyptische graftombe kwam, duizenden jaren later en duizenden kilometers verderop worden ontdekt?

Het is mogelijk dat Fenicische handelaren deze honden al in 800 voor Christus naar Ibiza en de naburige eilanden brachten. Hier bleven ze in afzondering, specifiek gehouden en gefokt voor hun vermogen om te jagen op kleine zoogdieren op zicht, geur en zelfs gehoor. De harde omstandigheden lieten weinig ruimte voor sentimentaliteit, en de honden die minder geschikt waren werden niet gehouden of gefokt — dit heeft ongetwijfeld bijgedragen tot de hardheid van het ras vandaag. In zijn geboorteland wordt het ras Ca Eibisenc genoemd.

Pas in de jaren 1950 werd het ras geëxporteerd en begon zijn nieuwe incarnatie als gezelschapshond en showhond. Als één van de zeldzaamste rassen wordt de Podenco Ibicenco opnieuw aanbeden door de personen wiens leven hij deelt.

De korte vacht is erg onderhoudsvriendelijk. De dradige variëteit vergt iets meer werk, want die moet af en toe worden gekamd, en de dode haren moeten een paar keer per jaar worden uitgetrokken. Vuil valt uit het draadhaar, dus behalve de iets langere draadharen rond de mond die regelmatig moeten worden gewassen, is er weinig onderhoud nodig.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.