Clumberspaniël-hondenras Informatie en karaktertrekken

Clumberspaniëls zijn een trouwe en aanhankelijke metgezel die met veel enthousiasme spelen en jagen. Ze vertoeven het liefst in je gezelschap, of dat nu binnen of buiten is.

Clumberspaniël in een oogosplag
De clumberspaniël

De clumberspaniël was een van de eerste rassen die getoond werden in hondenshows maar hij is vooral populair als speurhond en apporteerder.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 32 - 38 kg
Teef: 25 - 32 kg

Schouderhoogte:

Reu: 48 cm

Teef: 45 cm

Kenmerken:

Lange rug, hangende ogen, flapperende oren (van nature)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: Sterke neiging tot snurken: Hoog
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Op vogeltjes jagen en apporteren

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Steil, dicht
Kleuren: Wit met citroengele of oranje markeringen
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Sporten
UKC-classificering: Vogelhond
Prevalentie: Gemiddeld

De clumberspaniël is een lange, lage en zware hond.

Zijn gespierde bouw en grote voeten geven hem de kracht en het uithoudingsvermogen om door dicht struikgewas op wild te jagen. De kop is groot in vergelijking met het lichaam. Een gemiddelde Clumber is tussen 43 en 53 cm groot en weegt tussen 25 en 38 kilogram.

De clumberspaniël heeft een dubbele vacht. De ondervacht is dicht en de buitenvacht is weerbestendig. De vacht is steil en vlak met lichte uitwaaiering aan de borst, poten, staart en oren. De vacht is hoofdzakelijk wit met wat citroengele of oranje markeringen.

Persoonlijkheid:

Clumberspaniëls zijn een trouwe en aanhankelijke metgezel die met veel enthousiasme spelen en jagen. Ze zijn soms wat terughoudend tegen vreemden en hebben de neiging afstandelijker te zijn dan andere spaniëls. Ze vertonen echter geen neigingen tot agressie.

Clumberspaniëls kunnen gelukkig samenleven met andere huisdieren, maar een vroege socialisatie wordt altijd aanbevolen. Ze vertoeven het liefst in je gezelschap, of dat nu binnen of buiten is. Clumbers blaffen niet snel en ze zijn eerder geschikt als gezelschap in huis dan als waakhond.

Samenleven:

De clumberspaniël is algemeen genomen een gezond, robuust ras. Deze hond houdt van beweging, vooral zwemmen, maar kan zich ook aanpassen aan een rustig huiselijk leven. De Clumber vindt het niet erg om de hele dag te slapen terwijl je aan het werk bent, zolang hij aan het einde van de dag maar wat gezelschap en een stevige wandeling krijgt. Het is aanbevolen om regelmatig met hem te gaan wandelen om overgewicht te voorkomen. Clumbers houden van het gezelschap van hun gezin en krijgen energie van affectie en genegenheid.

De vacht van de clumberspaniël is dicht en zacht. Hij moet regelmatig worden geborsteld om hem schoon te houden en de ondervacht te laten verharen. De vacht kan voor het gemak worden getrimd, maar dat is niet noodzakelijk.

Geschiedenis:

De clumberspaniël is afkomstig uit Frankrijk als een apporterende en jagende spaniël. Tijdens het jagen gaat hij gestaag en stil te werk. Het stevige, lage lichaam maakt deze hond uitstekend geschikt om in dicht terrein te werken. Hij begeeft zich tijdens de jacht laag bij de grond en gaat gestaag te werk. De huidige naam ontleent het ras aan het landgoed Clumber Park van de hertog van Newcastle. Het ras werd aan het einde van de 19e eeuw populair toen Koning Edward VII het begon te fokken.

De clumberspaniël was een van de eerste rassen die getoond werden in hondenshows, maar ze zijn vooral populair voor hun werk in het veld. De Clumber is geweldig als speurhond en apporteerder. Hij is trouw, aanhankelijk en is heel enthousiast als kan spelen of jagen.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.