Kuvasz-hondenras informatie en karaktertrekken

De Kuvasz staat bekend als zachtaardig, beschermend en gemakkelijk te verzorgen, maar kan onafhankelijk en agressief zijn en heeft daarom een stevige hand nodig tijdens de trainings- en socialisatieperiode.

De Kuvasz in één oogopslag
Het Kuvasz hondenras

Ondanks zijn imposante grootte heeft de Kuvasz opvallend weinig voedsel nodig.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 45-52 kg
Teef: 32-40 kg

Schouderhoogte:

Reu: 74

Teef: 69

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 9-12 jaar.
Neiging tot kwijlen: GemiddeldNeiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Laag

Gekweekt voor:

Waakhond, jaagt op groot wild

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht, recht. golvend
Kleuren: Wit
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Werk
UKC-classificering: Waakhond

Kuvasz zijn grote honden, iets langer dan hoog, zodat ze een rechthoekig lichaam hebben. Het zijn geen zware, logge honden, maar geven eerder de indruk van zowel behendig als krachtig. De oren zijn naar voren gevouwen en staan niet rechtop, terwijl de staartpluim sierlijk omhoog buigt wanneer de hond alert is. Het hoofd is niet grof maar enigszins verfijnd.

Kuvasz zijn allemaal wit, hoewel de tinten enigszins kunnen variëren. De vacht is middellang en dik en kan variëren van tamelijk recht tot golvend tot krullend. De dubbele vacht betekent zware verharing in bepaalde seizoenen. Deze honden zijn geen albino's en moeten goed pigment hebben op hun neus, voetzolen en rond de ogen.

Kuvasz zijn imposant van formaat, met reuen van 71 tot 76 centimeter hoog en ongeveer 52 kilogram. Teefjes zijn iets kleiner, maar nog steeds ongeveer 69 centimeter lang en ongeveer 36 kilogram. Zoals gewoonlijk bij honden van grote rassen, worden ze langzaam volwassen, vaak zijn ze al 2 jaar oud voordat ze groter worden.

Persoonlijkheid:

Kuvasz zijn waakhonden. Ze kunnen dus ietwat wantrouwend zijn tegenover vreemden en beschermend tegenover hun gezin en hun huis (of dat nu een familie is met een kudde van 100 schapen of twee kleine kinderen). Ze willen wel deel uitmaken van een gezin en kunnen uitstekende familiehonden zijn als ze vanaf het begin een goede training en socialisatie krijgen. Kuvasz hebben een goed gevoel voor humor en kunnen onafhankelijk zijn, dat past ook bij hun afkomst. Het zijn intelligente honden en met de aangeboren onafhankelijkheid, hebben ze een stevige hand in de training en een uitgebreide socialisatie nodig.

Sommige Kuvasz kunnen agressief zijn en zijn misschien niet geschikt als gezelschap voor een gezin, maar moeten eerder waakhonden zijn voor het vee op het land. Totdat ze hun grenzen leren kennen, kunnen ze de neiging hebben om te gaan zwerven.

Samenleven:

Kuvasz werden geselecteerd om hun bewakende vermogen en kunnen hun huis en gezin beschermen. Hoewel hun huidige werk voornamelijk het bewaken van de kudde is, zullen ze de bewaking van uw kinderen en huis op zich nemen als ze als deel van het gezin worden opgevoed. Wanneer ze opgroeien met kinderen of andere huisdieren zijn ze lief en beschermend. Als ze eenmaal volwassen zijn en hun taak en plaats in het gezin kennen, zijn het gemakkelijke honden om mee samen te leven. Als ze gefokt werden om zelfstandig te werken, vereisen ze geduld en een stevige hand bij de training. Het zijn geen ideale honden voor een baasje dat voor het eerst een hond uitlaat.

Kuvasz kunnen fel zijn in het beschermen van zichzelf, en hebben zelfs roofdieren als bergleeuwen het hoofd moeten bieden. Sommige kunnen agressief zijn en zijn niet geschikt als gezinshuisdier.

Destructieve gewoonten zoals overmatig alarmgeblaf en graven kunnen het gevolg zijn van te weinig menselijk contact of stimulatie. Jonge Kuvasz hebben veel beweging nodig, maar die behoefte neemt af naarmate ze ouder worden. Kuvasz zijn van nature atletisch en fit.

Socialisatie van honden die bedoeld zijn als gezinsleden is belangrijk en moet worden begonnen wanneer de hond jong is en moet zijn hele leven worden voortgezet. Kuvasz moeten op jonge leeftijd worden blootgesteld aan andere honden en dieren en aan mensen als ze een gezelschap voor het gezin moeten worden.

Kuvasz zijn "gemakkelijk te houden" en hebben opvallend weinig voedsel nodig voor zo'n grote hond.

De vacht kan zo weinig als eenmaal per week of zo vaak als dagelijks tijdens de verharingsperiode worden verzorgd. De witte vacht is ruw genoeg om modder en vuil er gemakkelijk af te borstelen, zodat er een schone, witte hond overblijft. Zoals gebruikelijk bij veel andere honden van grote rassen, kan de levensduur van een Kuvasz zo kort zijn als acht tot tien jaar. Er zijn echter ook exemplaren die tot 14 jaar oud zijn geworden.

Geschiedenis:

De Kuvasz is een vrij oud ras. In het noorden van Mesopotamië, tonen kleiplanken uit 1300 voor Christus de naam "ku-assa." Het woord betekent "hond-paard", een hond om mee te reizen en om paarden en ruiters te bewaken.

De hedendaagse Kuvasz werd ontwikkeld in Hongarije. Koning Mathias I van Hongarije hielp het ras te vestigen door ze te houden als zijn trouwe lijfwachten. Hij vertrouwde zijn honden meer dan zijn soldaten en hovelingen! Kuvasz werden in die tijd ook gebruikt om op groot wild te jagen.

Tegenwoordig werken Kuvasz als bewakers van vee, en beschermen ze kuddes schapen en geiten tegen vele roofdieren. Ze lijken op andere waakhonden uit het Midden-Oosten, zoals de Maremma en de akbash.

In de Disney film "Homeward Bound II," is de mooie Delilah een Kuvasz.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.