Puli informatie en karaktertrekken

 

De puli is actief, intelligent, zelfverzekerd, zelfingenomen en manipulatief, maar toch ook hevig toegewijd aan zijn gezin. Hij blijft gelukkig en speels tot op hoge leeftijd.

 

De puli in een oogopslag
De puli

Als herdershond heeft de puli de neiging om te cirkelen. Hij probeert vaak mensen te "hoeden" door hen letterlijk op de hielen te zitten.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 11-16 kg
Teef: 11-16 kg

Schouderhoogte:

Reu: 43 cm

Teef: 40 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-16 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Hoeden

Vacht:

Lengte: Lang
Kenmerken: Gekruld, koorden
Kleuren: Effen zwart, roestig zwart, grijs, wit
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Hoeden
UKC-classificering: Herdershond
Prevalentie: Zeldzaam

De puli is een middelgrote, actieve hond met een uniek uiterlijk.

Hij draagt zijn staart strak gekruld over de rug van zijn koordvacht. Soms is het moeilijk te zeggen of hij komt of gaat, wat hem in het Engels de bijnaam 'push-me, pull-me' heeft opgeleverd.

De dichte, weerbestendige vacht is overvloedig aanwezig op alle delen van het lichaam. De buitenvacht is golvend of krullend maar nooit zacht. De ondervacht is zacht, wollig en dicht. De vacht klit gemakkelijk samen en zal, als ze van nature mag blijven groeien, koorden vormen bij volwassen honden. De koorden zijn wollig en variëren in vorm en dikte, plat of rond, afhankelijk van de textuur van de vacht en de verhouding tussen ondervacht en bovenvacht. Op latere leeftijd (4 tot 5 jaar) kan de vacht vrij lang worden en zelfs tot op de grond komen. De koorden verharen niet, waardoor de hond hypoallergeen is.

De vacht van de puli kan variëren in kleur van roestzwart, zwart, wit en alle tinten grijs. De volledig gepigmenteerde huid heeft een blauwachtige of grijze schijn, ongeacht de vachtkleur.

Het gewicht van een puli hangt af van de hoogte (38 tot 43 centimeter voor teven en 40 tot 45 centimeter voor reuen) en de hoeveelheid vacht. Een volledig volgroeide vacht kan tussen twee en drie kilogram wegen.

Persoonlijkheid:

Deze actieve, intelligente, zelfbewuste, zelfingenomen en manipulatieve hond is fel toegewijd aan zijn familie en vrienden. De puli is een uiterst intelligente hond met gevoel voor humor en zal tot op hoge leeftijd vrolijk en speels blijven. De hond is vooral de perfecte metgezel die gefokt is als kompaan voor herders die in geïsoleerde bergachtige gebieden werken. De puli kan zowel extravert als discriminerend zijn in zijn omgang met mensen buiten het gezin.

Naast een herdershond is de puli vooral een familievriend die waakt over het gezin en de kudde. Deze hond zet zijn gezin altijd op zijn eerste plaats en houdt altijd een oogje in het zeil, of hij nu iets aan het onderzoeken is, met zijn kudde werkt of alarm slaat. De puli is een goede waakhond maar zal meestal niet ongepast gaan blaffen.

Samenleven:

Als herdershond heeft de puli de neiging om te cirkelen en vrij actief te zijn. Het zal vaak proberen om mensen te "hoeden" door ze letterlijk op de hielen te zitten. Met goede training en dagelijkse lichaamsbeweging is de puli een uitstekend metgezel voor het gezin.

Vanwege zijn dichte koordvacht is de puli erg gevoelig voor oververhitting. Let goed op als de hond in een zwembad of vijver gaat zwemmen en help hem uit het water als hij moe wordt. Het wassen en drogen van de koordvacht kan een hele klus zijn.

Geschiedenis:

De puli (meervoud pulik) is een oud Hongaars ras van Aziatisch oorsprong. Pulik zouden afstammen van de Tibetaanse terriër. De Tibetaan werd voor 900 na Christus naar Hongarije gebracht door nomadenstammen. De naam "puli" betekent zowel "veedrijver" als "vernietiger".

Kleur en grootte speelden een enorme rol in de ontwikkeling van de puli als herdershond. De lichter gekleurde pulik bewaakten de kuddes tegen rovers en wilde dieren. De donker gekleurde puli werd gebruikt om kuddes doorheen de dag te drijven en hoeden. Het ras heeft altijd bekend gestaan om zijn herdersinstincten.

De hondenfokkerij in Hongarije werd bijna volledig vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog maar toen had de puli zijn plaats als gezelschapsdier al verdiend. De honden werden meegenomen naar andere landen. Vooral in Noord-Amerika werd er verder gefokt om het ras te behouden. In 1935 werden enkele exemplaren van het ras ingevoerd in de Verenigde Staten om te worden gebruikt in een experiment met kuddebewakingshonden. Hoewel die experimenten door  Wereldoorlog II  onderbroken werden, hadden de honden een impact gemaakt in Amerika.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.