Leonberger-hondenras informatie en karaktertrekken

De Leonberger is kalm, rustig maar koppig en heeft veel interactie met mensen nodig. Het is een ideaal ras voor een baasje dat een grote, actieve hond wil die mee kan wandelen, backpacken en zwemmen.

De Leonberger in één oogopslag
Het Leonberger hondenras

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het ras bijna uitgestorven. Van de 25 overgebleven Leonbergers waren er slechts vijf van fokkwaliteit.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 45-68 kg
Teef: 40-63 kg

Schouderhoogte:

Reu: 76

Teef: 69

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk).

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20 minuten per dag.
Energieniveau: Relaxed.
Levensverwachting: 8-10 jaar.
Neiging tot kwijlen: Laag. Neiging tot snurken: Laag.
Neiging tot blaffen: Laag.
Neiging tot graven: Laag. Sociaal/behoefte aan aandacht: 20 minuten per dag

Gekweekt voor:

Waakhond, uiterlijk.

Vacht:

Lengte: Gemiddeld.
Kenmerken: Dubbele vacht.
Kleuren: Goudgeel tot rood, zwart masker.
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld.

Cluberkenning:

UKC-classificering: Waakhond
Prevalentie: Zeldzaam

Leonbergers zijn grote honden met een gewicht van 40 tot 68 kg. Leonberger reuen zijn 71,5 tot 79 cm hoog op de schouder; teven zijn kleiner met 63,5 tot 73,5 cm. Het lichaam is langer dan de staart; de honden hebben flaporen en een manen die op 2 tot 3-jarige leeftijd verschijnen. Leonbergers zijn over het algemeen volwassen tegen 3 jaar, hoewel ze hun volledige grootte bereiken rond 1 jaar.

De vacht van de Leonberger is recht of golvend en heeft een dichte ondervacht. De textuur is middelzacht tot ruw. De kleur van de Leonberger is die van een leeuw: goudgeel tot roodbruin. Hij moet een donker of zwart masker hebben.

Persoonlijkheid:

Leonbergers zijn kalme en rustige honden, maar ze zijn niet lethargisch. Het zijn geen goede kennelhonden en ze zijn liever bij hun baasjes. Buiten zijn het actieve honden die meer beweging nodig hebben dan alleen een wandeling.

Leonbergers zijn zeer intelligent en kunt u trainen, maar ze kunnen koppig zijn. Ze staan niet bekend als agressief tegenover mensen, hoewel ze wel gereserveerd worden tegenover vreemden naarmate ze ouder worden.

Samenleven:

Leonbergers hebben veel contact met mensen nodig. Ze zijn over het algemeen goed met andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn, maar ze kunnen agressief zijn tegen andere honden.

Deze honden moeten twee keer per week geborsteld en gekamd worden. Ze hoeven niet getrimd te worden. Ze kwijlen niet.

Leonbergers houden van activiteiten als behendigheid, een kar trekken, sleeën, backpacken en zwemmen. Ze zijn dol op water.

Dit ras is ideaal voor een baasje dat een grote, actieve hond wil waarmee hij kan wandelen, backpacken, sleeën, met een kar rijden en zwemmen. Leonbergers kunnen niet goed voor langere tijd alleen zijn.

Leonbergers worden meestal 10 jaar.

Geschiedenis:

De Leonberger dook op in 1846 in Leonberg, Duitsland. Oorspronkelijk was de Leonberger een poging van Herr Heinrich Essig om een hond te creëren die leek op een leeuw, een deel van het wapen van Leonberg. Wat hij creëerde was een grote hond met een geelbruine vacht en zwarte stippen op de snuit en oren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het ras bijna uitgestorven. Van de 25 overgebleven Leonbergers waren er slechts vijf van fokkwaliteit. Twee liefhebbers van Leonberger, Stadelmann en Josenhans, begonnen een club die zich inzette om de Leonberger te redden. Het fokprogramma werd tijdens de oorlog overgenomen door de Duitse regering en werd na de oorlog opnieuw hervat door de Deutsche Club fur Leonberger Hunde.

Het ras heeft een bescheiden maar groeiende aanhang in de Verenigde Staten. De United Kennel Club erkende de Leonberger in 1991.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.