Griffon bruxellois-hondenras informatie en karaktertrekken

De griffon bruxellois is een kleine, intelligente hond die goed past in appartementen en huizen met kleine tuinen. Dit ras staat open voor andere honden en katten in het gezin.

De griffon bruxellois in een oogopslag
De griffon bruxellois

Griffon bruxellois kunnen te veel blaffen als ze niet goed getraind zijn.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 3,5-4,5 kg
Teef: 3,5-4,5 kg

Schouderhoogte:

Reu: 20 cm

Teef: 18 cm

Kenmerken:

Kortschedelig (platgedrukte snuit)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-15 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Onder controle houden van ongedierte, gezelschap

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Harde vacht
Kleuren: Rood, belge (gemengd roodbruin/zwart), zwart en gevlekt, zwart
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Kleine hond
UKC-classificering: Gezelschapshond
Prevalentie: Gemiddeld

Griffon bruxellois zijn kleine honden die tussen 4 en 6 kilogram wegen.

Een griffon bruxellois heeft een schouderhoogte van ongeveer 25 cm. Het lichaam is vierkant en het hoofd is groot en rond met een zeer korte neus. De honden zijn over het algemeen volwassen na één jaar, hoewel ze hun volledige grootte bereiken rond de leeftijd van zes tot acht maanden.

De griffon bruxellois heeft twee soorten vacht: een ruwe en een gladde. De ruwe vacht is hard en kroezelig, terwijl de gladde vacht steil, kort, strak en glanzend is. De ruwe vacht moet worden getrimd en de dode haartjes moeten worden verwijderd. De vacht moet twee keer per week geborsteld en gekamd worden. De gladde vacht hoeft slechts wekelijks snel geborsteld te worden. De vacht kan rood, zwart en roodbruin zijn met een zwart masker en snorharen, zwart en gevlekt of effen zwart.

Persoonlijkheid:

Griffon bruxellois zijn heel actief. Het zijn geen goede kennelhonden en ze zijn liever bij hun baas. Ze kunnen veeleisend en assertief zijn. Griffon bruxellois zijn goed voor bewoners van appartementen en huizen met een kleine tuin maar hebben wel dagelijks beweging nodig.

Ze zijn over het algemeen koppig en zeer intelligent. Ze accepteren geen strenge straffen en vragen geduld bij het trainen.

Samenleven:

Griffon bruxellois hebben veel contact met mensen nodig. Ze kunnen goed overweg met honden en katten uit het gezin maar kunnen agressief zijn tegen vreemde honden. Andere huisdieren, zoals knaagdieren, vogels of reptielen, mogen niet in de buurt komen.

Het ras is een uitstekende waakhond maar geen beschermingshond vanwege zijn kleine postuur. Griffon bruxellois kunnen te veel blaffen als ze niet goed getraind zijn. Ze kunnen agressief worden als ze bedreigd worden door een vreemde of een andere hond en hebben geen schrik, ook niet als de andere hond een stuk groter is.

Ze zijn ideaal voor baasjes die een kleine, actieve hond willen die geen grote tuin nodig heeft en tevreden is met regelmatige wandelingen, apporteerspelletjes en andere activiteiten. Ze kunnen niet goed voor langere tijd alleen gelaten worden en zijn luidruchtig. Griffon bruxellois worden meestal tussen 12 en 15 jaar oud.

Geschiedenis:

De Griffon bruxellois stamt af van de Duitse affenpinscher en de Belgische straathond. Hij verscheen in de 17e eeuw voor het eerst als een hond met een ruwe vacht. In de 19e eeuw werd de griffon gekruist met de mopshond, waardoor de soort met gladde vacht ontstond. Het ras dook vaak op in Belgische taxi's, die het zogenaamd bewaakte. Tegen het einde van de 19e eeuw deed de griffon bruxellois zijn intrede in de Belgische showringen. Zijn populariteit groeide en tegen het begin van de 20e eeuw was hij erg in trek bij de Belgische hogere klasse. De eerste griffon bruxellois werd in 1910 bij de American Kennel Club geregistreerd. Het is een kleine hond en een uitstekend gezelschapsdier.

Gerelateerde artikelen

  • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
  • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
  • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
  • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
  • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
  • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.