Flat-coated retriever-hondenras Informatie en karaktertrekken

De flat-coated retriever is sociaal en vriendelijk voor iedereen en vindt het leuk om bij een gezin te zijn. Hij wordt maar langzaam volwassen zodat hij soms ook een eeuwige puppy wordt genoemd.

Flat-coated retriever in een oogopslag
De flat-coated retriever

Net als andere retrievers dragen flat-coated retrievers graag dingen in hun bek, maar ze staan er niet om bekend dat ze overmatig kauwen.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 27 kg.
Teef: 27 kg.

Schouderhoogte:

Reu: 61 cm

Teef: 58 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 10-14 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Apporteren uit water

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Steil, platte haren
Kleuren: Zwart, leverkleurig
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Sporten
UKC-classificering: Vogelhond
Prevalentie: Gemiddeld

Flat-coated retrievers zijn zwarte of leverkleurige honden met een dikke, sluike en middellange vacht van fijn haar.

De oren hangen dicht bij de kope. De ogen zijn hazelnootkleurig of donkerbruin. De poten en staart hebben veel uitwaaiering. Het zijn vrolijken honden waardoor de staat haast voortdurend kwispelt.

Reuen worden gemiddeld tussen 58 en 62 cm groot en teefjes tussen 56 en 59 cm. Het ras weegt tussen 27 en 36 kilogram waarbij de teefjes rond de 27 kg wegen en mannetjes rond de 36 kg.

Flat-coated retrievers worden gemiddeld tien jaar oud.

Persoonlijkheid:

Flat-coated retrievers zijn geweldige familiehonden. Ze zijn lief voor kinderen, vriendelijk voor iedereen en uiterst sociaal. Ze willen het liefst bij hun gezin zijn en houden van aandacht en genegenheid.

Qua temperament lijkt het alsof de flat-coated retriever eeuwig jong blijft. Hoewel die jeugdige uitbundigheid vaak vertederend is, kan ze een uitdaging vormen voor baasjes die denken dat alle honden rond de leeftijd van één jaar volwassen zijn. De flat-coated retriever is een ras dat langzaam volwassen wordt en er nog tot ver na zijn derde verjaardag uitziet als een pup.

Net als andere retrievers dragen flat-coated retrievers graag dingen in hun bek, maar ze staan er niet om bekend dat ze overmatig kauwen. Ze staan bekend als behoorlijk intelligent en gevoelig. Flat-coated retrievers reageren goed op positieve, niet-dwingende trainingsmethoden.

Samenleven:

Personen of gezinnen die op zoek zijn naar een hond die hun actieve leven kan bijhouden, moeten zeker aan een flat-coated retriever denken. Deze sociale, eindeloos energieke honden zijn graag bij hun baasje(s), vooral als die actief en onderweg zijn. Flat-coated retrievers houden van rennen, zwemmen en andere vormen van intensieve beweging. En ze doen hun naam eer aan ... Het zijn uitstekende apporteerders van vogels, of van minder traditionele "prooien" zoals tennisballen.

Dit ras heeft relatief weinig onderhoud nodig. De hond moet enkel wekelijks geborsteld worden en hoeft weinig of niet worden getrimd.

Geschiedenis:

De flat-coated retriever en andere retrieverrassen werden in het midden van de 19e eeuw ontwikkeld. Dat kwam omdat sportschieten op vogels steeds populairder werd en er nood was aan honden die de vogels op de grond konden apporteren. Spaniëls, setters en andere waterhonden werden gebruikt om alle retrievers te fokken. Sint-johnshonden uit Newfoundland, waterspaniëls en mogelijk collies werden gebruikt om de flat-coated retriever te kweken.

De flat-coated retriever van vandaag is een multigetalenteerde hond. Heel wat flat-coated retrieverse die meedoen aan hondenshows hebben ook jachtproeftitels van de American Kennel Club. Deze honden kunnen ook uitblinken in speur- en behendigheidstesten.

Het meest vertederende aan flat-coated retrievers is dat ze qua uiterlijk er altijd als een puppy uitzien. Hun onstuitbare karakter heeft meer dan één expert ertoe gebracht om de flat-coated retriever de Peter Pan van het hondenrijk te noemen.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.