Dandie Dinmont-terriër Informatie en karaktertrekken

De Dandie Dinmont-terriër is een goedaardige, speelse en liefdevolle hond die ook wat koppig kan zijn en een assertieve en geduldige trainer nodig heeft. Hij is echter wel een uitstekende metgezel voor kinderen.

Dandie Dinmont-terriër in een oogopslag
De Dandie Dinmont-terriër

De Dandie Dinmont-terriër werd oorspronkelijk gekweekt voor de jacht op klein wild. Doorheen de jaren hij is meer uitgegroeid tot een huisdier en een showhond.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 8 - 11 kg
Teef: 8 - 11 kg

Schouderhoogte:

Reu: 25 cm

Teef: 23 cm

Kenmerken:

Lange zwarte, korte poten, flapperige oren (van nature)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 11-13 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Jagen op otters en dassen

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Harde vacht, zachte vacht, krullig
Kleuren: Peper, mosterd
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Terriër
UKC-classificering: Terriër
Prevalentie: Zeldzaam

De Dandie Dinmont-terriër is een unieke hond die erg verschilt van de meeste andere terriërs.

De vacht is een mengeling van harde en zachte haren die zwart tot lichtgrijs ("peper") of rood tot reebruin ("mosterd") zijn. De Dandie is klein en wordt slechts 20 tot 28 cm groot. Het ideale gewicht ligt tussen 8 tot 11 kilogram, en de Dandie heeft regelmatig beweging nodig om mager te blijven. Dit terriërras heeft een lang lichaam, met een ruglijn die over de lenden loopt en achteraan hoger is. Het hoofd heeft lange oren en een kenmerkende haardos aan de bovenkant.

Hoewel dit kleine honden zijn die graag op je schoot zitten, kunnen ze behoorlijk actief en speels zijn. De enige zorg voor de Dandie in huis is de trap, omdat hij er met zijn korte pootjes niet heel gemakkelijk op kan. Vooral oudere honden hebben het hier moeilijk mee.

Persoonlijkheid:

De Dandie Dinmont-terriër is vriendelijk, speels en aanhankelijk. eze hond is van nature geen roedeldier en zal zich meestal binden aan één persoon, hoewel hij zich prima kan aanpassen als lid van een gezin. De Dandie is een alerte waakhond en, hoewel hij niet nerveus of luidruchtig is, kan hij verrassend hard blaffen.

Hoewel de Dandie Dinmont-terriër een heel liefdevolle hond is, kan hij wat koppig zijn en heeft hij een assertieve en geduldige trainer nodig. Dit ras is echter helemaal niet prikkelbaar en een uitstekende metgezel voor kinderen. Deze hond is ook rustiger dan de meeste andere terriërrassen.

Samenleven:

Deze goedaardige terriër is een aangename metgezel in elk huis. Als hij in een huis zonder tuin woont, moet je dagelijks met hem gaan wandelen om te voorkomen dat hij aankomt. Deze hond kan meestal met iedereen opschieten en geniet van gezelschap.

De Dandie wordt niet graag alleen gelaten. Hij is dan ook geen goede keuze voor een gezin dat vaak weg is.

Dagelijks borstelen is noodzakelijk om de Dandie er netjes uit te laten zien. De dode haartjes moeten verschillende keren per jaar verwijderd worden en de vacht moet worden getrimd om het kenmerkende uiterlijk van het ras te behouden. De kenmerkende haardos aan de bovenkant verdient extra aandacht, om klitten te voorkomen en het haar glad te houden. Deze hond verhaart echter zeer weinig en is over het algemeen een schone hond om in huis te houden.

Geschiedenis:

De Dandie Dinmont-terriër is in de jaren 1700 ontstaan in de Schotse grensstreek. Het is het enige ras dat zijn naam ontleent aan een personage uit de literatuur. De naam van dit ras is afkomstig van een fictief personage uit de roman Guy Mannering van hondenliefhebber Sir Walter Scott. De Dandie Dinmont-terriër is nauw verwant aan de Bedlingtonterriër, hoewel de voorouders van de hond waarschijnlijk ook stammen van de basset, border terriër en cairnterriër.

De Dandie Dinmont-terriër werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de jacht op klein wild en werd vooral bekend om zijn vermogen om otters op te sporen. In de loop der jaren werd de Dandie meer een huishond en showhond, gewaardeerd om zijn aparte uiterlijk.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.