Dwergkeeshond informatie en karaktertrekken

De kleine dwergkeeshond is een vrolijke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en training nodig. Dwergkeeshonden zijn intelligent maar beseffen soms niet dat ze klein zijn waardoor ze de confrontatie met grotere honden aangaan.

De dwergkeeshond in een oogopslag
De dwergkeeshond

De kleine dwergkeeshond was oorspronkelijk groter in de jaren 1800 en geliefd bij koningin Victoria van Duitsland. Met haar honden werd het ras gefokt tot een kleine hond.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 1,5-3 kg
Teef: 1,5-3 kg

Schouderhoogte:

Reu: 28 cm

Teef: 25 cm

Kenmerken:

Opstaande oren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-16 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Laag

Gekweekt voor:

Gezelschapshond

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht, steil
Kleuren: Alle kleuren en patronen
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Kleine hond
UKC-classificering: Gezelschapshond
Prevalentie: Gewoon

De dwergkeeshond is een echte kleine hond, met een ideale hoogte van 20 tot 28 centimeter en een gewicht van slechts één tot drie kilogram.

Ze zijn vaak al op volwassen grootte als ze zeven tot tien maanden oud zijn.

Dwergkeeshonden zijn gemakkelijk te herkennen aan hun weelderige pluizige dubbele vacht en een vosachtig gezicht met alerte, gespitste oren. De lichaamsvorm is vrij vierkant en de pluizige staart krult omhoog en over de rug. Een dikke haardos om de nek past perfect bij het beeld van een hond die de sneeuw van Noord-Duitsland aankan. Het hoofd is enigszins afgerond met een duidelijke snuit.

Dwergkeeshonden zijn er in een prachtige reeks kleuren. Meestal denkt men aan een rijke rode kleur bij het ras. Alle tinten tussen zwart, wit en zandkleurig komen ook voor, en zelfs chocoladebruin bestaat.

Persoonlijkheid:

Dwergkeeshonden zijn over het algemeen kwieke en hartelijke kleine honden. Ze lijken hun kleine gestalte soms te vergeten en zullen af en toe grote honden aanpakken of op zijn minst verbaal bedreigen!

Dwergkeeshonden zijn actieve hondjes die wel dagelijks beweging nodig hebben, al is het maar een wandelingetje in de wijk. Ze zijn behoorlijk intelligent en vrij gehoorzaam, ook al hebben ze soms hun eigen willetje. Naarmate ze ouder worden, zullen dwergkeeshonden steeds meer een echte schoothond worden.

Dwergkeeshonden zijn vaak goede waakhonden die soms wel eens overmatig durven blaffen. Ze zijn over het algemeen goed met kinderen. Kinderen moeten wel goed beseffen dat ze spelen met kleine honden die niet zo sterk als de grotere rassen zijn.

Samenleven:

Dwergkeeshonden zijn meestal gemakkelijk te houden, hoewel sommige kieskeurige eters zijn. Ze worden meestal niet zwaarlijvig, waarschijnlijk vanwege hun actieve levensstijl. De dubbele vacht moet wel één of twee keer per week verzorgd worden. Tijdens de rui is dagelijkse verzorging nodig.

Hoewel dwergkeeshonden klein zijn, hebben ze regelmatig beweging nodig en vinden ze het leuk om te trainen. Ze zijn erg intelligent en vinden het leuk om trucjes te leren en op te treden. Dwergkeeshonden kunnen over het algemeen goed opschieten met andere huisdieren. Wel dient u goed op te letten als u kleine honden in contact brengt met grotere rassen omdat die rassen de hond per ongeluk zouden kunnen verwonden. Als ze met kinderen worden opgevoed, doen ze het vrij goed. Als dat niet zo is, zijn ze eerder terughoudend. Kinderen moeten eraan herinnerd worden dat deze kleinere honden misschien niet zo sterk zijn als grotere honden. Hun ouders moeten steeds toezicht houden als ze met de hond spelen.

Dwergkeeshonden zijn uitstekende waakhonden met hun alerte houding en hun neiging om te blaffen. Vanwege hun alertheid en kleine formaat zijn ze zeer goede metgezellen voor oudere mensen.

Geschiedenis:

De dwergkeeshond wordt gezien als de kleine versie van een spitz. De eerste fokprogramma's werden gehouden in Duitsland, en meer bepaald Pommeren, in de jaren 1800. De honden waren toen nog vrij groot. Koningin Victoria raakte gecharmeerd door het ras. Met haar honden werd het ras teruggefokt tot de kleine hond die we vandaag kennen.

De Duitse spitzhonden moeten ongetwijfeld voorouders van de charmante dwergkeeshond geweest zijn. Honden werden gekozen voor hun kleinere grootte en hun heldere kleuren in plaats van de standaard grijze en witte kleur van de spitz. Al vanaf het begin zijn dwergkeeshondjes echte gezelschapshonden die ook een klein beetje waken.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Cavalier King Charles Spaniel Dog Breed Facts | Hill's Pet

  Ideal for family or "empty nesters," the Cavalier King Charles spaniel is affectionate, and intelligent with endearing devotion. The spaniel is superb with children and a pleasurable companion.