Curly-coated retriever-hondenras Informatie en karaktertrekken

Curly-coated retrievers zijn gemoedelijk, intelligent, aanhankelijk en energiek. Ze brengen liever tijd door met het gezin dan buiten alleen te zitten. Het ras heeft wel veel beweging nodig.

Curly-coated retriever in een oogopslag
De curly-coated retriever

De vacht van de curly-coated retriever kan nogal vettig zijn, waardoor deze hond geen goede keuze is voor iemand met allergieën.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 27 - 32 kg
Teef: 27 - 32 kg

Schouderhoogte:

Reu: 66 cm

Teef: 61 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Hoog
Levensverwachting: 8-12 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Apporteren uit water

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Krullend
Kleuren: Zwart, leverkleurig
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Sporten
UKC-classificering: Vogelhond
Prevalentie: Gemiddeld

De curly-coated retriever heeft een vacht die bestaat uit dichte, waterdichte krullen die een uitstekende bescherming bieden tegen ijskoud water en struikgewas.

Deze honden zijn zwart of leverkleurig, en sommige hebben een paar witte haren. De vacht kan nogal vettig zijn, waardoor deze hond geen goede keuze is voor iemand met allergieën.

De curly-coated retriever is tussen 63 en 68 cm groot en weegt 29 tot 36 kilogram. De kop is lang en de oren staan vrij laag. Het ras is beweeglijk en gespierd maar toch sierlijk.

Deze retrievers worden acht tot twaalf jaar oud.

Persoonlijkheid:

Curly-coated retrievers zijn gemoedelijke en aanhankelijke honden die goed omgaan met kinderen en liever bij hun baasjes zijn dat buiten alleen te zitten. Het zijn echter zeer energieke honden, die te onstuimig kunnen zijn voor kleine kinderen.

Over het algemeen worden curly-coated retrievers beschouwd als intelligent en gemakkelijk te trainen. Er wordt echter gezegd dat sommige exemplaren van het ras koppig kunnen zijn en dat Curlies langzaam volwassen worden. In vergelijking met andere retrievers kan de training dan ook iets langer duren.

Curly-coated retrievers kunnen zeer terughoudend zijn ten opzichte van vreemden en zullen het gezin meer bewaken dan sommige andere jachtrassen. Ze moeten van jongs af aan zorgvuldig worden gesocialiseerd om extreme verlegenheid bij vreemden te voorkomen.

Samenleven:

Curly-coated retrievers zijn sportieve honden in hart en nieren. Ze hebben dan ook veel beweging nodig. Ze zijn niet geschikt voor een appartement; ze hebben een flinke tuin nodig waar ze kunnen ravotten. Dit ras is het meest geschikt voor een actief gezin dat de hond betrekt in het gezinsleven en mee naar buiten neemt. Curly's houden vooral van zwemmen en apporteren.

Curly-coated retrievers zijn gemiddelde ruiers. De vacht is gemakkelijk te verzorgen en hoeft alleen routinematig geborsteld te worden om in uitstekende conditie te blijven. Als het borstelen de vacht pluizig maakt, maakt u hem gewoon vochtig of nat om de krullen te herstellen. Sommige baasjes met een curly-coated revtriever borstelen hun hond nooit en wassen hem alleen af en toe. Vanwege de vettige vacht moet je deze hond minstens drie keer per jaar wassen.

Geschiedenis:

De curly-coated retriever is een werkhond die misschien al in de jaren 1700 in Engeland is ontstaan. Zijn exacte afkomst is lang geleden verloren gegaan, maar hij komt waarschijnlijk voort uit kruisingen van de oude Engelse waterhond, de Ierse waterspaniël, een kleine Newfoundlander en later misschien zelfs de poedel. Curly's blijven trouw aan hun herkomst en zijn goede zwemmers en jagers.

De curly-coated retriever is een van de oudste Britse retrieverrassen en werd voor het eerst getoond in Engeland rond 1860. Volgens de Curly-Coated Retriever Club of America was dit het eerste ras dat als retriever werd geclassificeerd en op een hondenshow werd tentoongesteld. Van alle gekrulde rassen heeft de curly-coated retriever het voorrecht te zijn vernoemd naar zijn gekrulde vacht. Dit is een mogelijke aanwijzing dat deze hond de eerste was van alle gekrulde rassen.

Sommige rashistorici beschrijven deze honden als de "arbeiders" van de retrievers, omdat ze meestal eigendom waren van jachtopzieners en stropers, niet van aristocraten. Curly-coated retrievers waren "vleeshonden" die vogels vonden die door andere honden waren achtergelaten.

In de Verenigde Staten werd de curly-coated retriever begin 1900 geïntroduceerd, maar hij blijft een relatief zeldzaam ras, ook al heeft hij veel kwaliteiten die hem tot een geweldige sporthond en gezinsdier maken. In 1994 was hij bijvoorbeeld nummer 123 van de 137 rassen die toen door de American Kennel Club werden erkend.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.