Collie of Schotse collie Hondenras informatie en karaktertrekken

Deze collie wordt omschreven als een lieve hond die zijn baasje graag tevreden wil stellen. Hij kan met iedereen goed overweg, ook met andere honden. Dit ras is een uitstekende keuze voor gezinnen met kleine kinderen omdat het erg tolerant is.

Collie of Schotse collie in een oogopslag
De collie of Schotse collie

Collies leven niet zolang als sommige rassen van dezelfde grootte. Ze worden meestal 8 tot 12 jaar oud.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 27 kg.
Teef: 23 kg.

Schouderhoogte:

Reu: 63 cm

Teef: 58 cm

Kenmerken:

Lange schedel (lang gezicht)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 8-12 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Hoeden van schapen

Vacht:

Lengte: Lang/kort
Kenmerken: Dubbele vacht, steil
Kleuren: Zand en wit, driekleurig, blue merle, wit en gevlekt
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Hoeden
UKC-classificering: Herdershond
Prevalentie: Gewoon

De collie is een grote tot middelgrote hond, waarvan de reu een stuk groter is dan het teefje. Het ras is tussen 56 en 66 cm groot en 23 tot 34 kilogram zwaar. Collies zijn vrij vierkante honden, met expressieve ogen en een lange snuit. Normaal gesproken hangen de oren aan de bovenkant iets naar beneden, hoewel sommige honden oren hebben die gespitst blijven.

Een van de eigenschappen waaraan we de langharige collie kunnen herkennen is de uitbundige vacht. Normaal is de vacht een beetje hard en erg lang, vooral aan de staart, de achterhand en rond de hals in een weelderige dos. De kortharige collie heeft een korte, dichte vacht maar heeft nog steeds een opvallende - maar kortere - haardos rond de nek. De hond loopt in de beide variëteiten met de staart naar beneden.

Collies zijn er in verschillende kleuren, waaronder zandkleur (de klassieke "Lassie"-kleur), driekleurig en blue merle. Meestal hebben ze witte markeringen, waaronder wit rond de hals en op de borst, en soms een bles of witte voeten. Witte collies, weliswaar met enige kleurmarkering, worden steeds vaker gezien. Die kleur kan echter wijzen op gezondheidsproblemen en blijft nog vrij zeldzaam.

Collies leven niet zolang als sommige rassen van dezelfde grootte. Ze worden meestal tussen 8 en 12 jaar oud.

Persoonlijkheid:

De collie kan het best omschreven worden als "lief". Dit ras kan goed met iedereen overweg, van andere honden en andere huisdieren tot het huisdier van de buren verderop in de straat. Het is een uitstekende keuze voor gezinnen met kleine kinderen omdat het erg tolerant is. Je zult zelden een schuchtere collie tegenkomen. De meeste honden van het ras zijn namelijk vriendelijk en extravert.

Zoals de meeste herdershonden is de collie behoorlijk intelligent en is hij op zijn best als hij aandacht en training krijgt. Een vriendelijke maar stevige aanpak werkt het best tijdens de training, want deze hond heeft een tamelijk zacht temperament.

Collies durven weleens achter drukke kinderen aanhollen en naar hun hielen happen, alsof de kinderen schapen zijn. Als ze aan hun lot overgelaten worden, kunnen collies flink gaan graven en soms beginnen kauwen. De meest gehoorde klacht is echter dat alarmerend geblaf snel overgaat in hinderlijk geblaf.

Samenleven:

Collies zijn vrij gemakkelijk te houden en hebben een minimale hoeveelheid voedsel van goede kwaliteit nodig. Ze hebben wel beweging nodig maar zijn minder energie dan de bordercollie. Een of twee keer per dag een lange wandeling is voldoende voor de meeste volwassen collies; pups hebben meer nodig.

Collies zijn intelligent en gefokt om met mensen te werken. Ze willen er dus alles aan doen om hun baasje tevreden te houden. Ze hebben behoefte aan menselijk gezelschap en aandacht en voelen zich niet goed als ze buiten of in een kennel worden achtergelaten. Ze kunnen uitstekend alarmerend blaffen maar beginnen dan meestal met hun staart te kwispelen in plaats van dreigend over te komen. Zonder training hebben sommige collies de neiging om rennende kinderen te hoeden en naar hun hielen te happen.

De verzorging van een langharige collie is een hele klus. Hij moet dagelijks of minstens drie keer per week worden verzorgd. Tijdens de rui moet dit ras soms extra gewassen of verzorgd worden. Sommige langharige collies hebben geen echte dikke, volle vacht, waardoor ze eenvoudiger verzorgd kunnen worden. De kortharige collies zijn door hun kortere vacht een stuk eenvoudiger te verzorgen. Door hun vacht één of twee keer per week snel te verzorgen, blijven ze er goed uitzien.

Geschiedenis:

De collie, of Schotse collie zoals het ras soms wordt genoemd, komt uit de Schotse Hooglanden en deelt waarschijnlijk voorouders met de bordercollie. Volgens sommige bronnen komt de naam "collie" van het Gaelische woord voor "nuttig". Deze honden zijn zeker vanaf het begin nuttig geweest, als herdershonden en veelzijdige boerderijhonden. Ze hoeden het vee, bewaken de boerderij en trekken zelfs karren.

De collie bestaat in twee variëteiten: langharig en kortharig. De twee variëteiten kunnen met elkaar worden gekruist en beide typen kunnen in een nest voorkomen. Het type voor het ras werd vastgelegd na de jaren 1860, toen koningin Victoria een koppel aan haar kennel toevoegde. Koninklijke goedkeuring zorgt vaak voor een stijgende populariteit en collies werden bekend als trouwe familie- en werkhonden.

Natuurlijk kent bijna iedereen "Lassie", hetzij door de film of door het televisieprogramma, waarin zij (eigenlijk hij) voor altijd Timmy redde. En misschien zegt de roman "Lad: A Dog" van de schrijver Albert Payson Terhune je ook wel iets. Een zandkleurige langharige collie wordt wereldwijd erkend als een "Lassiehond". Kortharige collies worden vandaag gebruikt als blindengeleidehonden. Hieruit blijkt dat ze nog steeds intelligent zijn en getraind kunnen worden.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.