De Lhasa Apso wordt beschouwd als een makkelijk te houden hond. Hij is aanhankelijk en biedt goed gezelschap. Hij werd gefokt als waakhond en kan daardoor afstandelijk en koppig zijn en een scherp, luid geblaf laten horen.
De Lhasa Apso in een notendop
Lhasa Apso's zijn lang levende honden, die geregeld tot ver in hun tienerjaren leven. De recordhouder is een raskampioen die 29 jaar werd.
Omvang:
Gewichtsklasse:
Reu: 6-8 kg
Teef: 6-8 kg
Schofthoogte:
Reu: 22-27 cm
Teef: 22-27 cm
Eigenschappen:
Lange rug, hangoren (van nature)
Verwachtingen:
Energieniveau: gemiddeld
Levensduur: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld
Fokdoel:
beschermhond binnenshuis, gezelschapshond
Vacht:
Lengte: lang
Eigenschappen: steil
Kleuren: Alle kleuren toegestaan
Totale behoefte aan verzorging: hoog
Officieel erkend:
Gangbaarheid: algemeen
Lhasa Apso's zijn vrij kleine hondjes, die in hoogte variëren van 22 tot 27 centimeter en in gewicht van 6 tot 8 kilo.
Ze zijn langer dan ze hoog zijn, met een staart die opgekruld over de rug wordt gedragen en een kop die trots rechtop staat. Wanneer deze honden in volledig showvacht zijn, dan kunnen de voor- en achterkant er hetzelfde uitzien!
De kop lijkt rond door al het haar en de oren hangen naar beneden in gracieuze lokken van lang haar. De vacht is een van de meest opvallendste kenmerken van de Lhasa Apso: lang en golvend, zwaar en dichtbehaard. Op de snoet kunnen de ogen verborgen zijn achter lange haarlokken en er is ook een lange baard. De snuit is enigszins ingekort wat leidt tot een onderbeet.
Vrijwel alle kleuren zijn toegestaan, maar het populairst zijn de leeuwkleurige tinten zoals tarwe, honing of goud met zwart op de puntjes van de oren, de staart en de baard. Zwart, grijs/voskleurig, leikleurig, wit en zelfs bont komen voor.
Persoonlijkheid:
Het is belangrijk te onthouden dat de Lhasa Apso gefokt werd als waakhond en gezelschapshond. Deze honden kunnen afstandelijk naar vreemden zijn, hoewel ze aanhankelijk zijn naar mensen die ze kennen en vertrouwen. Het scherpe aanslaan kan irritant worden als de hond niet geleerd wordt wanneer het gepast is.
Lhasa Apso's zijn honden voor wie het goed is om een flinke dosis socialisatie te krijgen en volop gezelschap van mensen. Ze kunnen niet altijd met andere honden opschieten, dus ze dienen meteen als puppy gesocialiseerd te worden met honden, andere huisdieren en mensen. Sommige Lhasa Apso's zijn achterdochtig en kunnen kribbig zijn. Thuis met hun gezin en vrienden zijn ze echter levendig en kunnen ze bijna onnozel doen.
Verzorging:
Lhasa Apso's zijn gemakkelijk te houden honden; te veel tussendoortjes of onvoldoende beweging kan gemakkelijk leiden tot overgewicht. Gelukkig zijn ze klein van stuk en een gewone wandeling twee of drie keer per dag volstaat. Lhasa Apso's zijn intelligente honden, maar ze zijn een beetje koppig en onafhankelijk, dus training is noodzakelijk. Een ferme maar geduldige hand werkt het beste.
Lhasa Apso's dienen goed gesocialiseerd te worden, zowel naar mensen als naar andere dieren, inclusief andere honden, als ze nog een pup zijn. Het zijn excellente waakhonden, die aanslaan met een scherp en luidruchtig geblaf. Lhasa Apso's kunnen goed met kinderen opschieten, maar er moet wel toezicht zijn en het is goed om ze al op jonge leeftijd met kinderen te laten kennismaken. Deze honden staan bekend om hun lange levensduur en ze leven geregeld tot ver in hun tienerjaren. De recordhouder is een ra kampioen die 29 jaar werd.
Geschiedenis:
De Lhasa Apso is een oud ras, dat werd gefokt in Tibet, uit de Tibetaanse Terriër en soortgelijke Tibetaanse herdershonden. De bekering van Tibet tot het boeddhisme in de 7e eeuw n.Chr. zorgde ervoor dat de Lhasa Apso zich definitief vestigde als ras. Van Boeddha wordt gezegd dat hij macht had over leeuwen, en de Lhasa Apso met zijn volle vacht, volle kop met haar en leeuwachtige kleuren werd 'de leeuwenhond' genoemd.
Van lama's (Tibetaanse priesters) wordt beweerd dat ze gereïncarneerd worden als Lhasa Apso als ze het Nirwana niet bereiken. De Dalai Lama hield Lhasa Apso's niet alleen als huisdier, maar hij gebruikte ze ook als cadeau voor eregasten. De Lhasa Apso werd naar China gestuurd en gebruikt voor de ontwikkeling van de Shih Tzu en Pekinees rassen. De Lhasa Apso diende niet alleen als huisdier en gezelschapsdier, maar ook als waakhond vanwege hun alerte natuur en hun scherpe geblaf.
Toen de Lhasa Apso voor het eerst in Europa en Noord-Amerika kwam, leidde verwarring tot uitkruising met de Shih Tzu en mogelijk de Tibetaanse Terriër. Tegen 1930 werden de rassen echter gescheiden en de onderscheidende standaarden opgeschreven.
De verzorging kan tijdrovend zijn als u een Lhasa Apso in volledige showvacht houdt. Zorgvuldig borstelen is nodig om vuil te verwijderen en vilten te voorkomen. Veel eigenaren trimmen hun Lhasa Apsos twee keer per jaar kort om het onderhoud te vereenvoudigen. De Lhasa Apso ziet er getrimd mooi uit en ze rennen direct daarna wild rond alsof ze zich bevrijd voelen van het gewicht van hun haar.