Briard-hondenras informatie en karaktertrekken

De briard is een grote, actieve hond die perfect is voor baasjes die op zoek zijn naar een intelligente hond om te hoeden, wandelen en andere buitenactiviteiten te doen.

De briard in een oogopslag
De briard

Briards zijn zeer intelligent. Ze hebben activiteiten nodig om hen bezig te houden en destructief gedrag zoals kauwen en graven te vermijden.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 27-45 kg
Teef: 23-36 kg

Schouderhoogte:

Reu: 66 cm

Teef: 61 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: hoog
Levensverwachting: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Sterk Sociaal/behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Hoeden, hoeden van schapen

Vacht:

Lengte: Lang
Kenmerken: Dubbele vacht, steil, grof
Kleuren: Alle standaardkleuren, behalve wit
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Hoeden
UKC-classificering: Herdershond
Prevalentie: Gemiddeld

Briards zijn grote honden die tussen 22 en 45 kilogram wegen.

Een reu heeft een schouderhoogte van 58 tot 68 cm; teefjes zijn kleiner en tussen 55 en 64 cm groot. Het lichaam is goed gespierd en gebouwd om te werken. De kop is lang en breed met hoog geplaatste hangende of gecoupeerde oren. Briards zijn meestal volwassen op de leeftijd van één tot twee jaar, hoewel ze hun volledige grootte bereiken rond zes tot acht maanden.

De vacht is licht golvend en minstens 15 cm lang. Briards hebben lang haar op de oren, wat een bijzonder effect geeft als de oren rechtstaan. Alle standaardkleuren komen voor, behalve wit. De meest voorkomende zijn zwart, grijs en verschillende tinten geelbruin. De vacht, die vuil en water afstoot, moet nog steeds minstens eenmaal per week gedurende twee uur worden geborsteld en gekamd om klitten te voorkomen. De verzorging dient zelfs vaker te gebeuren als de hond in het veld is geweest.

Persoonlijkheid:

Briards zijn actieve honden die veel fysieke activiteit nodig hebben. Hoewel deze honden van nature zelfstandig zijn, zijn het geen goede kennelhonden en zijn ze liever bij hun baas. Briards zijn zeer intelligent. Ze hebben activiteiten nodig om hen bezig te houden en destructief gedrag zoals kauwen en graven te vermijden. Ze moeten in een grote omheinde tuin worden gehouden om te voorkomen dat ze gaan ronddwalen.

Samenleven:

Briards beschouwen hun baasjes als gelijkwaardig. Hoewel ze agressief kunnen zijn tegen andere honden, kunnen ze, mits een goede opleiding, leren om samen te leven met honden of katten. Andere huisdieren, zoals knaagdieren, vogels of reptielen, mogen niet in de buurt komen.

Gezien hun zelfstandige aard kunnen briards de bevelen van hun eigenaar in twijfel trekken of weigeren. Ze reageren niet goed op zware straffen, maar respecteren gezag. U moet het respect van een briard eerst verdienen door een consequente gehoorzaamheidstraining.

Briards zijn ideaal voor baasjes die op zoek zijn naar een grote, intelligente en actieve hond om te hoeden, wandelen en andere buitenactiviteiten te doen. Het zijn goede waakhonden. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden. Briards worden doorgaans 10 tot 15 jaar oud.

Geschiedenis:

De briard is een oud Frans ras dat teruggaat tot de 8e eeuw of eerder. Hij werd gefokt voor het bewaken en hoeden van schapen en ander vee. De hond verkeerde in illuster gezelschap, van onder meer keizer Karel de Grote, Napoleon en Lafayette. Thomas Jefferson, ooit een hondenhater, werd al snel een hondenliefhebber toen Lafayette enkele briards naar de nieuw gevormde Verenigde Staten stuurde om het vee van de opsteller van de Onafhankelijkheidsverklaring te bewaken.

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebruikten de Fransen het ras als waak- en reddingshond. Vele honden vonden de dood tijdens de twee oorlogen. In 1922 werd het eerste nest briards bij de American Kennel Club geregistreerd.

De briard blinkt uit in het hoeden en bewaken van vee en hoort tot de herdersgroep. Hij is een aangename, actieve metgezel.

Gerelateerde artikelen

  • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
  • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
  • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
  • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
  • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
  • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

    De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.