Duitse staande korthaar Informatie en karaktertrekken

De Duitse staande korthaar is een uitstekende gezinshond maar houdt niet van een luilekkerleventje. Deze speelse en intelligente hond heeft dagelijks veel beweging en toegang tot een vrij grote tuin nodig.

Duitse staande korthaar in een oogopslag
De Duitse staande korthaar

Duitse staande kortharen zijn harder dan de meeste sportrassen en kan zijn mannetje staan tegenover wilde dieren.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 25 - 32 kg
Teef: 20 - 27 kg

Schouderhoogte:

Reu: 61 cm

Teef: 56 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Jagen

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Plat
Kleuren: Leverkleurig, leverkleurig en wit
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Sporten
UKC-classificering: Vogelhond
Prevalentie: Gewoon

De Duitse staande korthaar is een keurige hond met een opvallend en atletisch voorkomen.

Het lichaam van gemiddelde bouw is vierkant of iets langer dan hoog en overal goed gespierd. De snuit is enigszins vierkant, maar de stop is niet zo uitgesproken als bij de staander, en in zijn geheel is het hoofd van de Duitse staande korthaar gematigder dan dat van de staander. De fluwelen oren zijn hoog aangezet, de ogen zijn amandelvormig en de staart is gecoupeerd tot ongeveer 40% van de lengte van de hond.

Dit is een redelijk grote hond, met een lengte van 56 tot 61 centimeter en een gewicht van 20 tot 32 kilo. De Duitse staande korthaar is perfect om mee te gaan hardlopen maar ook om bij het gezin te vertoeven.

Een kenmerk van het ras is de gladde vacht die leverkleurig of leverkleurig-wit is, waarbij de laatste variant vaak rijkelijk gevlekt is.

Persoonlijkheid:

De Duitse staande korthaar is een actieve jager. Dit is een avontuurlijke hond die niets liever doet dan een dag jagen in het veld en in een steeds groter gebied op zoek gaat naar wild. Duitse staande kortharen zijn harder dan de meeste sportrassen en kan zijn mannetje staan tegenover wilde dieren. Het is net daarom dat je voorzichtig met hem moet zien als je hem met kleine huisdieren in contact brengt.

De Duitse staande korthaar houdt van jagen en rennen maar is ook graag bij zijn gezin. Hij is speels en intelligent, en gaat over het algemeen goed om met andere honden en kinderen. Het ras gehoorzaamt vrij goed, hoewel het soms wordt afgeleid door zijn drang om op wild te jagen. Een Duitse staande korthaar is een geweldige hond voor een gezin dat graag naar buiten trekt en een trouwe hond wilt.

Samenleven:

Dit is een hond met veel energie die niet houdt van een luilekkerleventje. Elke dag veel bewegen en toegang tot een grote tuin zijn een must. Als de Duitse staande korthaar voldoende lichaamsbeweging krijgt, is het een vrij rustige hond. Als dat niet het geval is, is dat niet bepaald het geval.

De Duitse staande korthaar is een alerte hond en bijgevolg een goede waakhond. Beschermen doet hij wel maar niet als de beste. Hij houdt namelijk te veel van mensen om ze echt weg te jagen!

De verzorging van de vacht kan niet eenvoudiger: gewoon wassen en klaar.

Geschiedenis:

Het ontstaan van de Duitse staande korthaar was geen toeval. De roots van de hond gaan terug tot de jaren 1600, toen de zware Spaanse staander werd gekruist met de Hannoveraanse zweethond tot een hond die zowel zoogdieren kon opsporen als vogels kon aanwijzen. Deze universele jagers konden ook gewond wild doden als dat nodig was.

Latere kruisingen met Engelse staanders zorgden ervoor dat het ras beter kon aanwijzen maar minder goed kon apporteren en doden. Later werd er dan ook op toegezien dat die gewenste eigenschappen werden hersteld.

Het keerpunt in de acceptatie van het ras kwam met de geliefde vaardigheden van twee honden (bekend als de Deustch Kurzhaars) in de vroege jaren 1800. Deze honden, "Nero" en "Treff", worden gezien als de wieg van de moderne Duitse staande korthaar. Sindsdien wordt de Duitse staande korthaar wereldwijd gezien als de ideale hond voor iedereen die een veelzijdige jager wil.

De Duitse staande korthaar blinkt niet alleen uit in de jacht, maar heeft ook bewezen een veelzijdige metgezel te zijn.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.