Welsh Corgi Cardigan hondenras Informatie en karaktertrekken

De Welsh corgi Cardigan, ook wel Cardi genoemd, is terughoudend en gereserveerd tegenover vreemden, maar als hij zich eenmaal openstelt, is hij erg leuk. Dagelijkse beweging is nodig en een stevige maar geduldige hand is vaak nodig bij de training.

De Welsh corgi Cardigan in een oogopslag
Het Welsh corgi Cardigan hondenras

Cardi's werden gefokt als boerderijhond, zijn laaggebogen op korte poten, zodat ze koppig vee in de hielen kunnen bijten en dan wegduiken.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 13,5 - 17 kg.
Teef: 11 - 15,5 kg.

Schouderhoogte:

Reu: 25,5 - 33 cm
Teef: 25,5 - 33 cm

Kenmerken:

Lange rug, korte gebogen poten, opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Vee hoeden

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht
Kleuren: Rood, zandkleur, gestreept en gevlekt, blue merle, zwart, met of zonder tan points, witte markeringen komen vaak voor.
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Hoeden
UKC-classificering: Herdershond
Prevalentie: Gemiddeld

De Welsh corgi Cardigan is iets groter dan de Welsh corgi Pembroke, zowel in hoogte als in lengte.

De Cardi is ongeveer 30,5 centimeter hoog en weegt tussen de 11 tot 17 kilogram. De benen lijken meer gebogen en het lichaam is beslist langer (zelfs zonder rekening te houden met de staart).

De staart is een duidelijk verschil tussen de twee corgi's - de Cardigan heeft een lange, dikke staart. De vachten zijn vergelijkbaar - halflange tot korte, dichte dubbele vacht, waarbij de Cardigan iets harder van structuur is. De oren van de Pembroke zijn spitser en de gezichten zijn vosachtiger, terwijl de oren van de Cardigan afgerond en groter zijn.

Welsh corgi Cardigans zijn er in verschillende kleuren. Het rood en wit dat zo gebruikelijk is bij de Pembrokes komt voor, maar ook zandkleur, gestreept en gevlekt, blue merle, zwart en driekleurig. De meeste van deze honden hebben wat wit zoals een bles, witte poten of een witte kraag, maar teveel wit is niet de standaard.

Persoonlijkheid:

Terwijl de populaire Welsh corgi Pembroke beschouwd kan worden als een sociaal dier, is de Welsh corgi Cardigan een beetje meer ontspannen en minder extravert. Cardigans zijn vaak wat gereserveerd tegenover vreemden, maar ze zijn leuk als ze zich eenmaal openstellen. Alarmgeblaf kan worden verwacht, maar Cardigans staan niet bekend als hinderlijke blaffers.

Zoals alle herdersrassen zijn Welsh corgi Cardigans intelligente, matig energieke honden die graag iets te doen hebben. Ze doen het goed met kinderen, andere honden en andere huisdieren als ze met hen worden opgevoed, maar pas op voor de neiging om af en toe anderen samen te drijven. Omdat ze gefokt zijn om met dieren te werken die veel groter zijn dan zijzelf, kunnen Cardi's een beetje eigenzinnig en onafhankelijk zijn.

Samenleven:

Welsh corgi Cardigans zijn eigenlijk grote honden met korte poten, maar zijn over het algemeen toch gemakkelijke honden. Let op hun voeding en zorg ervoor dat ze beweging krijgen, anders kunnen ze overgewicht krijgen, wat een echt gevaar voor de gezondheid is bij een hond met een lange rug.

Welsh corgi Cardigans hebben dagelijks beweging nodig en doen het het beste als ze worden getraind en taken krijgen, zelfs als dat alleen maar het apporteren van een bal is. Intelligente honden die aan hun lot worden overgelaten, kunnen destructief worden. Een stevige maar geduldige hand is vaak nodig bij de training, en gevoel voor humor kan van onschatbare waarde zijn. Cardigans nemen met succes deel aan bijna alle wedstrijden, waaronder vee bijeendrijven en behendigheid.

Cardi's zullen het gezin en het huis bewaken, en velen behouden ten minste enkele van hun voorouderlijke kudde-instincten. Socialiseer ze vroeg en goed. Ze gaan over het algemeen goed om met kinderen, maar u moet hen leren dat rennende kinderen geen vee zijn dat moet worden bijeengedreven met een beet in de hielen. Vroege blootstelling aan andere honden helpt bij hun soms halsstarrige houding.

Geschiedenis:

De Welsh corgi Cardigan is de oudste van de twee corgirassen, die rond 1200 voor Christus met de Kelten naar Wales kwam. Sommigen denken dat de Zweedse valhund (van vergelijkbare bouw) op de achtergrond meespeelt, aangezien de Vikingen hem naar de Britse eilanden brachten. Het woord corgi heeft meerdere mogelijke oorsprongen. Sommigen denken dat het Keltisch is voor hond, terwijl anderen denken dat de naam komt van " cor " voor dwerg of " verzamelen " en " gi " voor hond. Beide afleidingen passen zeker.

De Cardi, zoals het ras gewoonlijk wordt genoemd, werd gefokt als een allround boerderijhond in Wales. Deze honden zijn laaggebogen op korte poten, zodat ze koppig vee in de hielen kunnen bijten en dan wegduiken. Ze beschermden ongetwijfeld ook de boerderij en jaagden op ongedierte wanneer ze niet met het vee bezig waren. Cardis zijn even bedreven in de omgang met schapen en eenden als met vee. De Welsh corgi Cardigans en Pembrokes werden in het begin van de jaren 1930 officieel gescheiden in verschillende rassen. De AKC-erkenning kwam in 1935.

De sympathieke Edward in de film The Accidental Tourist is een mooie driekleurige Welsh Corgi Cardigan.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.